Än så länge finns två ”fimpröstare” uppsatta i Uppsala. Foto: SVT

Fimparna ska röstas bort från gatan

Uppdaterad
Publicerad

Valet är över men fortfarande så kan man både välja och rösta i angelägna frågor i Uppsala. Det som behövs för att lägga sin röst är en cigarettfimp.

Fimpar är det som i särklass toppar listan över skräp i Uppsala kommuns och Håll Sverige Rents skräpmätning. 63 procent av allt skräp utgörs av fimpar i Svenska tätorter. Men nu satsar Uppsala kommun på att förmå rökarna att fimpa på ett annorlunda sätt och samtidigt göra sin röst hörd.

Sofia Hellström, projektledare Foto: SVT
Uppsala

– Genom att lägga fimpen i ett av inkasten så kan man rösta. Det är för att på ett roligt sätt att inte fimparna ska hamna på marken, säger Sofia Hellström som är projektledare för Minskad nedskräpning.

Varför ska inte fimparna hamna på marken?

– Skräp föder skräp. Socialt ser det inte roligt ut och det kan påverka den upplevda tryggheten. Sen innehåller filtren plast som hamnar i vårt dagvatten och sedan i djuren och man vet inte ännu om det påverkar oss människor, säger Sofia Hellström.

Två ”Fimpröstare” skall bli fyra

Två ”Fimpröstare” är uppsatta hittills i Uppsala, vid Stora torget och vid Centralstationen. men det ska bli minst fyra till antalet och på väl utvalda ställen

– Med skräpmätningarna har vi sett vissa platser där det är mycket fimpar, säger Sofia Hellström.

I kampanjen ingår också speciella fimpplattor på stadens papperskorgar.

Just nu kan man rösta om Sirius framtid. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet