Fler förskoletimmar i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

I augusti nästa år får barn till föräldralediga och arbetssökande rätt att vistas 20 timmar på förskola istället för dagens 15.

Majoriteten i skolnämnden har nu fattat beslut om att utöka tiden med fem timmar per vecka, utöver de 15 lagstagdade timmar som gäller i Enköping i dag. Det gjordes efter en risk- och konsekvensanalys. Det här gäller för barn till föräldralediga och arbetssökande. Kommunen menar att vad föräldrarna gör inte ska påverka barnets rätt att ingå i ett pedagogiskt sammanhang. Man vill också främja barnens språkliga utveckling.

– Alla barn har rätt att lära sig oavsett socioekonomisk bakgrund. Det är extra viktigt för de lite äldre förskolebarnen och vi ska ta in mer personal, säger ledamoten Maria Bakas (S) till Enköpingsposten.

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

Oppositionen kritisk

Men skolnämnden var inte enig i sitt beslut.

– På vilket sätt har vi tagit hänsyn till barnen med det här beslutet, undrar vice ordförande Monica Avås (M) och hänvisar till brevet där förskolecheferna är starkt kritiska.

Hon säger till Enköpingsposten att hon tycker att det är jättemärkligt och att det inte är en satsning på förskolan. Monica Alvås menar att barn med särskilda behov redan har möjlighet till ökad tid i förskolan.

Tvärtemot Uppsalas linje

Beslutet går tvärtemot den linje majoriteten i Uppsala har tagit. I Uppsala minskas nämligen rätten till antalet timmar i förskolan från 25 till 20, vilket alltså innebär att det blir lika många timmar i de båda kommunerna.

De utökade timmarna beräknas kosta Enköpings kommun fem miljoner om året. Beslutet träder i kraft den första augusti 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

Mer i ämnet