Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tamara Casini är en av dem som jobbar hårt på labbet i Uppsala science park. Foto: SVT

Fler ska coronatestas när labbet blir effektivare

Publicerad

Det har varit svårt att få tid för provtagning för covid -19 i Uppsala län de senaste veckorna. Anledningen är att laboratoriet inte hunnit med att analysera fler prover. Men nu ska labb-kapaciteten fördubblas.

Många invånare i Uppsala län som haft coronasymptom och velat boka tid för en provtagning har blivit frustrerade då tiderna snabbt tagit slut.

– Vi beklagar det, men det kommer att bli bättre framöver, säger Fredrik Settergren, chef för Nära vård och häsa.

Redan i nästa vecka kan en skillnad komma att märkas, då Region Uppsala får möjlighet att analysera fler prover. En överenskommelse med Folkhälsomyndigheten har givit regionen möjlighet att analysera coronaprover i ett laboratorium i Stockholm.

Kapaciteten ökar

Just nu kan regionen själv analysera drygt 5 000 prover i veckan. Stockholmslabbet kan på sikt ta hand om 4 000 prover i veckan. Samtidigt försöker Akademiska sjukhusets laboratorium bli effektivare.

– Vi försöker utveckla metoderna så att en robot i allt större utsträckning gör personalens jobb. Samtidigt rekryterar vi ny personal, säger Johan Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi.

Mycket övertid

Pressen på de 30 personerna som jobbar på labbet i Uppsala science park har varit hårt sedan i mars. Ett övertidsberg på 200 timmar är inte ovanligt bland de biomedicinska analytikerna.

– Det har varit väldigt pressat, men samtidigt känner man ju att man gör en samhällsnytta, säger en av analytikerna, Tamara Casini.

Följ med in i Uppsalalabbet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet