SJ sätter in både fler avgångar och fler vagnar från och med söndag. Foto: TT

Fler tåg mellan Uppsala och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med söndag satsar SJ på fler avgångar – och fler platser – på sträckan Uppsala-Stockholm. Med det vill man återfå pendlarnas förtroende.

Det har varit ett tufft år för många tågpendlare: Förseningar och strul, både i vintras och under sommaren.

Men nu ska pendlarna kompenseras: Tågen blir längre i rusningstrafik och antalet avgångar utökas från 37 till 40 från Uppsala till Stockholm och från 35 till 39 i motsatt riktning.

– Det största är att vi gör insatser på sträckan Uppsala till Stockholm. Pendlarna har haft ett besvärligt år. Nu sätter vi in ytterligare avgångar och fler platser på de avgångar vi redan har, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

En annan av orsakerna till justeringarna är det ökade trycket på järnvägen när flyget kritiseras för sin miljöbelastning.

– Fler vill resa klimatsmart. Det har varit en ökning över tid, men nu ökar det snabbare än det gjort tidigare. Vi har ett oerhört hårt tryck till jul. Det är betydligt högre än det varit tidigare år, säger Tobbe Lundell.

Brist på vagnar och lokförare

Men satsningarna har en baksida. Det handlar om möjligheten att hitta både vagnar och förare.

– Det är lokförarbrist. Som det är nu lyckas vi precis hålla näsan över vattenytan tack vare god planering men också med hjälp av en välvillig personal som ställer upp på extra turer och övertid. Men det är ett långsiktigt bekymmer, säger Tobbe Lundell.

SJ har köpt in en del gamla vagnar från operatörer som bytt till nytt.

Bakom sig har SJ ett år fyllt av problem.

– Vi har haft ett märkligt år. Det började redan på vintern och sedan kom den jättemärkliga majmånaden som var verkligen dålig, och sedan en eländig sommar med bränder och solkurvor.

I Trafikverkets mätningar var under maj var tredje långdistanståg försenat. Det var den sämsta punktligheten sedan mätningarna började 2013.

Här är alla nyheter i tidtabellen

  • Fler avgångar mellan Stockholm och Uppsala, dessutom längre tåg
  • Kortare restid mellan Örebro och Stockholm
  • Nya helgavgångar mellan Göteborg och Stockholm
  • Fler tåg mellan Stockholm och Köpenhamn
  • Intercitytåg Stockholm–Åre hela året
  • Fler avgångar Stockholm–Sundsvall och Gävle–Ljusdal, sänkt pris på SJ-tillägget för att resa med X-trafiks kort.
  • Fler avgångar Norrköping–Nyköping–Stockholm
  • Nattåg från Göteborg till Jämtland och Norrbotten, hela året
  • Fler avgångar mellan Karlstad och Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.