Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar toxikologen Elmira Tavoosi på tre frågor om hemmatatueringar. Foto: SVT/Scanpix

Läkemedelsverkets oro: Unga tatuerar sina vänner hemma

Uppdaterad
Publicerad

Personer som med hjälp av vänner och bekanta tatuerar sig i hemmiljö utsätter sig för allvarliga risker, det flaggar Läkemedelsverket i Uppsala för efter signaler om företag som riktar sin försäljning av tatueringsfärger mot amatörer.

Tatueringar kan vara kostsamma. Kanske är det därför flera unga väljer att gadda sig på hemmaplan istället för att boka tid på en tatueringsstudio.

– De signaler vi har fått är från bland annat kommuninspektörer men även från företag. Många företag har själva sagt att de riktar sin försäljning till hobbyverksamheter, som de uttrycker det, och då ser vi en väldigt stor risk att det används i hemmiljö, säger toxikologen, Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

”Ungdomar och unga vuxna”

Enligt Elmira Tavoosi går det inte att se hur många som väljer hemmiljön framför studion men signalerna från kommuner och företag har varit nog för att myndigheten ska reagera.

– Vår oro är ju framför allt att det här är ungdomar och unga vuxna som tatuerar i hemmiljö.

Det finns flera risker med att låta en vän eller bekant tatuera en. Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.