Allt fler unnga omhändertas för att de hamnat i en kriminell livsstil. Foto: SVT

Fler unga begår brott i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Från 2018 till 2019 ökade antalet anmälningar om unga som misstänktes för ett konkret brott med 63 procent. Samtidigt omhändertas fler unga för att de hamnat i en kriminell livsstil.

Totalt gjordes närmare 1 500 anmälningar från polisen till de sociala myndigheterna under förra året, och då handlade det både om unga som hade en så kallad ”kriminell livsstil” och de som var misstänkta för ett brott.

– Det är tuffa siffror, men det är också bra att se dem – för då kan vi göra något åt problemet, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.

Hon tycker att en utveckling som oroar är att unga människor utsätter varandra för brott.

– Det är en trend vi ser i hela Sverige, tyvärr. Och i Uppsala vill vi inte ha det så, vi vill att unga ska kunna känna sig trygga när de går till skolan och när de rör sig ute på stan, säger Eva Christiernin.

Utökat samarbete

Den senaste tiden har polis och socialtjänst utökat sitt samarbete för att vända trenden med fler unga brottslingar.

– Vi identifierar och anmäler, vi måste gå fram med åtgärder och jobba framåt – det är den enda vägen, säger hon.

Hör Eva Christiernin berätta mer om arbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.