Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Professor Tove Fall vädjar till unga att följa de allmänna rekommendationerna och gå och testa sig vid symptom. Foto: Tor Röjerås

Smittan bland unga eskalerande: ”Varna andra som riskerar att smittas”

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan är som störst bland unga i åldern 16-19 år, bland de som testas. Och man befarar att många tonåringar som inte vet om att de är smittade sprider smittan vidare.

I den senaste rapporten från forskningsprojektet Crush covid, som Uppsala universitet och Region Uppsala står bakom, lyser det illrött i diagrammet som visar andelen som testats positivt i gruppen 16 till 19 år.

De senaste veckorna har andelen positivt testade i åldersgruppen legat på mellan 22 och 33 procent, långt över snittet för samtliga testade på 15 procent.

– Tonåringar är med största sannolikhet inte lika strikta när det gäller att hålla sig till rekommendationerna som personer över 70 år, där också färre testas negativt. Därför kan man tänka sig att smittan är mer utbredd bland dem mellan 16-19 år säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten.

”Varna andra”

Enligt Professor Tove Fall är orsakerna är flera och svårbedömda, men det kan handla om att äldre är lite mer riskmedvetna, men också att den gruppen har helt andra möjligheter att skydda sig mot smitta – till exempel genom att ha möjligheten att jobba hemifrån.

– Vi vill nu att att gruppen yngre, alla över tio år verkligen försöker komma iväg och testa sig, för att kunna varna andra som man riskerar ha smittat, säger Tove Fall.

Klippet: Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, kommenterar yngsta dödsfallet hittills i Region Uppsala.

Så stor andel unga har testats positivt

Visa

Andelen i åldersgruppen 16-19 år som testats positivt för covid-19 i Region Uppsala:

Vecka 40: 3%

Vecka 41: 10%

Vecka 42: 7%

Vecka 43: 11%

Vecka 44: 22%

Vecka 45: 33%

Vecka 46: 26%

Vecka 47: 22%

Snittet för samtliga testade har legat på runt 15% de senaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet