Arkivbild. Antalet studenter som är antagna till högskolestudier i Uppsala har ökat med över 900 personer. Foto: Tor Johnsson TT

Fler väljer att studera i Uppsala

Det är enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) något lättare att få studieplats i år. Söktrycket på universitet och högskolor har minskat men trots det ökade antalet antagna studenter i Uppsala med över 900 personer.

Det finns enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) två huvudförklaringar till att söktrycket, det vill säga konkurrensen om platserna, minskat jämfört med i fjol.

– Dels är ungdomskullarna mindre, dels är arbetsmarknaden relativt god. En del väljer alltså att arbeta i stället för att studera, säger Sofie Nordhamren, enhetschef vid UHR.

I vanlig ordning varierar intresset för olika utbildningar. Läkar-, tandläkar-, psykolog- och vissa av civilingenjörsprogrammen kräver toppbetyg och / eller närapå full pott på högskoleprovet.

– Men för rätt många andra utbildningar är det nog lite lättare att komma in, säger Sofie Nordhamren.

Fler studenter i Uppsala

I Uppsala har 33.365 blivande studenter antagits till program eller kurser. Uppsala universitet står för 28.543 och har sedan förra årets hösttermin 724 fler antagna studenter.

För Sveriges Lantbruksuniversitet innebär den kommande höstterminen att man ökat antalet antagna studenter med 220 personer. Ökningen på 5 procent innebär att 4.822 studenter kommer läsa ett program eller en kurs på universitetet.

Nya betyg infasade

Denna antagningsomgång är också den första där unga sökande, som lämnat gymnasieskolan med bokstavsbetygen A–F, inte längre sorteras i en egen urvalsgrupp. Så gjordes de första åren, som en kompensation för att det blev svårare att få allra högsta betyg i det nya betygssystemet och alltså svårare att konkurrera med äldre sökande.

– Precis som vi anat har detta gjort att de betyg som krävs till den övervägande delen utbildningar nu faktiskt sjunker något. Det är många som söker med de nya betygen, men de missgynnas inte eftersom de blivit så stor andel av de sökande, förklarar Sofie Nordhamren.

Kvinnodominans

I likhet med tidigare år är det betydligt fler kvinnor än män som antagits – 62 respektive 38 procent.

– Fler tjejer söker till högskolan och tjejer har generellt högre betyg från gymnasiet. Det är också fler tjejer som söker traditionellt manliga utbildningar än tvärtom, säger Sofie Nordhamren.

För dem som inte kom in i första urvalet är loppet inte kört. Mycket kan hända under sommaren då antagna tackar nej till sin plats. Sista svarsdag för de sökande är den 28 juli. Efter urval 2, den 3 augusti, får reserverna besked om de kommit in på sökt utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer