När polisen kom till platsen kunde de konstatera att ett antal skott avlossats. Foto: Google earth

Fyra anhållna efter nattens skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har blivit beskjutna i Gränby, Uppsala, natten mot söndag. Fyra personer har gripits och sitter nu anhållna misstänkta för mordförsök.

Polisen fick in ett larm strax före 01-tiden natten mot söndag, och när de kom till platsen kunde de konstatera att flera skott avlossats.

– Först så fick vi indikationer på att människor hört skott. Flera skott. Det ska ha hörts smällar på gatorna runtomkring Råbyvägen, säger Per Bjurström RLC-befäl vid region mitt.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Skjutningarna ägde rum bara några hundra meter från den plats där en man i 20-årsåldern skottskadades på lördagseftermiddagen.

Totalt fyra personer, två i 20-årsåldern och två i 30-årsåldern, har gripits efter skottlossningen och är nu misstänka för mordförsök. Den fjärde personen greps senare under natten efter en husrannsakan på en gata i området.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med skjutningarna.

Fyra anhållna i natt

Annika Collin, pressansvarig vid Åklagarmyndigheten bekräftar för SVT Nyheter Uppsala att fyra personer nu sitter anhållna, misstänkta för för försök till mord.

– De anhölls mellan 2 och 3 i natt. Två sitter anhållna på sannolika skäl och två är skäligen misstänkta för försök till mord, den lägre misstankegraden.

Jouråklagaren i fallet vill i nuläget inte gå ut med om de misstänkta är kända av polisen sedan tidigare.

Vad händer nu?

- Förundersökningen pågår och efter att männen fått offentliga försvarare så kommer förhör att hållas. Jag har ingen tidpunkt för det. I morgon bitti kommer en ordinarie åklagare att ta över fallet.

Den personen har på sig fram till onsdag att fatta beslut om häktningsframställan till tingsrätten.

Skjutning i samma område

Under lördagseftermiddagen skottskadades ytterligare en man i samma område.

Mannen är vid medvetande men ingen misstänkt gärningsman har gripits. Huruvida det finns en koppling mellan de två skjutningarna i Gränby är oklart.

– Det finns inga uppgifter om det i nuläget, säger Per Bjurström.

Vid lunchtid fick SVT Nyheter uppgifter om att mannen som blev skottskadad på lördagseftermiddagen förekommer i polisens register.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet