Elever i riskzonen har ökat kraftigt – fler kan missa examen

Uppdaterad
Publicerad

219 elever riskerar att inte klara sin gymnasieexamen i år. Det är en kraftigt ökning jämfört med förra året, och nu sätts flera åtgärder in för att stötta eleverna i riskzon.

– Det är jättehemskt, det enda man vill är att alla i vår årsgrupp ska få ta studenten tillsammans, säger gymnasieeleven Rebecca Dufbäck.

Coronapandemin har lett till distansundervisning, hög sjukfrånvaro och snabba förändringar i den kommunala gymnasieverksamheten, och pekas ut som orsakerna till att många elever drabbats negativt.

De kommunala gymnasieskolornas examensprognos från mars visar att antalet elever som riskerar att inte få godkända betyg har ökat kraftigt jämfört med samma period i fjol, med 52 procent.

Coronaviruset i Uppsala

– Eleverna har fått betala ett väldigt högt pris under pandemin, säger Christina Kastner Johnson, gymnasiechef på Uppsala kommun.

”Bättre om de tänkt på det tidigare”

De kommunala gymnasieskolorna ska nu göra flera extrainsatser för att fler elever ska ta studenten med godkända betyg.

Några av eleverna på Ellen Fries gymnasium i Uppsala bekräftar att pandemin har försvårat studierna för många elever och att det funnits behov av extra stöd.

– Det hade varit bättre om kommunen hade tänkt på det här lite tidigare, säger en elev, som studerar sista året på samhällsvetenskapsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet