Militärfordonen hittades fyra respektive sju mil från Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping, där de stals i februari i fjol. Foto: Christoffer Urborn/Google maps

Flera personer döms för stöld av militärfordonen i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms till två års fängelse för den uppmärksammade stölden av militärfordon i Enköping förra året. Även en dokusåpakändis döms för att ha åkt med i en av bilarna.

I februari förra året upptäcktes att två militärfordon, så kallade Galtar, hade stulits från Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping. Rikslarm utfärdades men det dröjde inte länge innan terrängbilarna återfanns.

Dagen efter stölden stod en av dem parkerad i Tillberga norr om Västerås, fyra mil från brottsplatsen, och ytterligare en dag senare upptäcktes den andra intill en skogsväg i Möklinta norr om Sala, sju mil från ledningsregementet.

Två års fängelse

Två män i 30-årsåldern greps en månad senare och satt häktade under en tid. Därefter svällde utredningen till att slutligen landa i att åtta personer åtalades för att på olika sätt vara delaktiga i stölden.

– Det handlar om ett kompisgäng, har åklagare Lena Jansson tidigare sagt om de misstänkta.

När Galtarna stals stod de parkerade inne på skyddsområdet och de stals genom nycklar som fanns i närheten. Ingen inom Försvarsmakten har varit misstänkt, enligt åklagaren.

Nu döms tre personer, de två männen som satt häktade samt en kvinna, för grov stöld respektive medhjälp till brottet. Männen döms till två års fängelse vardera och kvinnan till villkorlig dom och dagsböter.

Kändis döms villkorligt

Bland de övriga åtalade finns en dokusåpastjärna som även han får villkorlig dom och ska betala dagsböter. Rubriceringen i det fallet är grovt olovligt brukande då han anses ha åkt med i ett av de stulna fordonen.

– I början trodde vi att han hade större del i själva stölden, och eftersom han var mitt i en tv-produktion blev det svårt att få till förhör utan att det skulle komma fram att han var misstänkt, sade Lena Jansson när mannen åtalades.

Av de åtta misstänkta frias två personer, en kvinna och en man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.