Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från skogsbranden i Hågadalen. Foto: Utryckning Uppsala

Flera skogsbränder i Uppsala län: ”Kruttorrt i marken”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har flera bränder utbrutit i Uppsala län – först i ett naturreservat i Hågadalen, och sedan i Fageruddsåsen i Enköping.

– Som tur är blåser det inte idag, säger Marie Nordahl vid Räddningscentral mitt.

Räddningstjänsten har tidigare varnat för att det varma vädret och den torra marken kan leda till gräsbränder – därför har man infört eldningsförbud i länet.

Därför kom det inte som en chock när det vid 15-tiden på söndagen började brinna i ett större skogsparti – nästan som en fotbollsplan – i Hågadalen-Nåsten.

”Ingen spridningsrisk”

– Vi är där och släcker, men som tur är att det inte blåser idag vilket betyder att det inte är någon spridningsrisk, säger Marie Nordahl, ledningsoperatör på Räddningscentral mitt.

Klockan 16 var prognosen att räddningstjänsten ska vara på plats i tre timmar till, alltså till klockan 19.

Strax före 18 var räddningstjänsten klara på plats.

Ny brand kort senare

Vid 16-tiden var det ett skogsområde i Fageruddsåsen utanför Enköping som eldhärjades.

– Det är ett mindre område, omkring 15 gånger 15 meter och ligger 200 meter från parkeringen varifrån allmänhet har larmat.

Det råder eldningsförbud – har man brutit mot det i dessa fall?

– Inte vad vi vet, nu är orsaken till bränderna okänd. Men eftersom det är ute i terrängen så det tror jag inte att det har eldats av någon människa, säger Marie Nordahl.

– Det är kruttorrt i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.