Foto: Elekta/SVT

Företag bjöd Ackis på resa – sålde strålkanon

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhusets köp av strålkanon för 55 miljoner kronor har kritiserats hårt. Nu visar det sig att personal på sjukhuset också bjudits på resa och hotell till Holland av företaget bakom maskinen.

Det var i maj 2013 som tre tjänstemän från Akademiska sjukhuset åkte till Holland för att titta på en unik cancerbehandlingsmaskin. Men istället för att Akademiska sjukhuset själv betalade för resan, så var det företaget Elekta, som utvecklade strålningsmaskinen som bjöd.

– Syftet kan vara väldigt seriöst och gott, men risken är stor att man hamnar i en beroendeställning till den som bjuder på resan. Det är också stor risk att man hamnar i gränsområdet för mutbrott. Det är onödigt att hamna där, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

STRÅLKANONEN

Hemlighetsmakeri

Omkring ett år efter bjudresan bestämde sig landstinget för att köpa in Elektas nya maskin för 55 miljoner kronor. Ett beslut som fått kritik, inte för att maskinen inte är bra, utan för att beslutet togs under en del hemlighetsmakeri, och utan att man aldrig gjorde någon upphandling.

Den personal som var med på resan hävdar att patienternas bästa alltid varit huvudsyftet med resan.

SVT: Ser du några problem med att en leverantör betalar en sådan här resa?

– Så här i efterhand kan man kanske tycka att sjukhuset borde betalt flygbiljetten. Men det här var tre år sedan och märk väl att reglerna kring sådant här har ändrats sen dess, säger Håkan Sjöstrand, teknisk fysiker vid Akademiska sjukhuset, som själv var med på resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STRÅLKANONEN

Mer i ämnet