Åklagaren Pontus Melander i ett stort pressuppbåd i Uppsala tingsrätt på onsdagen. Foto: TT/SVT

Förhandling om misstänkta våldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Alla de tre männen, som greps efter en misstänkt våldtäkt i helgen, har häktats. Det meddelade Uppsala tingsrätt under onsdagen den 25 januari.

Häktningsförhandlingarna inleddes något försenat i sal 1 vid Uppsala tingsrätt strax efter klockan 13. Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar, och gällde inledningsvis Andreas Welins klient, alltså mannen i 20-årsåldern som begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

SVT Nyheter Uppsala var på plats vid Uppsala tingsrätt och följde förhandlingen:

– Journalister från alla stora medier är här, vi blev utkickade från rättssalen och det är nu lyckta dörrar. Den misstänkte hade en handduk över huvudet och han motsatte sig häktningen och anklagelserna, säger SVT Nyheter Uppsalas reporter Johanna Johansson som är på plats vid tingsrätten.

Säkerhetsuppbåd

Tingsrätten beslutade tidigt att även stänga av medhörningen, vilket innebär att pressen inte heller kan ta del av det som sägs inne i rättssalen. Pressuppbådet följde då förhandlingen från utsidan av sal 1 där förhandlingarna pågick.

Säkerhetsuppbådet var stort vid tingsrätten.

– Säkerhetspådraget är stort, de använde metalldetektorer och gick igenom våra väskor vid inpassering. Och utöver den misstänktes transportpersonal är det poliser och ordningsvakt här, säger SVT:s reporter Johanna Johansson.

Vid 13.30 väntades förhandlingarna kring 20-åringen inledas. Han hade begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Likaså gällde även 18-åringen, vars förhandling väntades starta vid 14.15.

”Finns viss bevisning”

Strax innan klockan 14 stod det klart att mannen i 20-årsåldern, som är misstänkt för underlåtenhet att anmäla våldtäkt, häktas.

– Min klient nekar fortfarande till brott. Däremot är det positivt att det just nu handlar om att han ska ha undanlåtit att anmäla våldtäkt, snarare än våldtäkt, säger hans advokat Andreas Welin.

Vad gäller bevisningen sa Andreas Welin så här:

– Det finns en viss bevisning, men det återstår mycket för polisen att göra.

Vidare berättade han för det stora pressuppbådet som var närvarande vid tingsrätten:

– Har det hänt något har han inte sett eller förstått vad som har hänt.

Men ska han inte ha filmat?

– Man kan filma utan att vara närvarande å huvudets vägnar. Han har inte deltagit i något som han har uppfattat som brottsligt, säger Andreas Welin, som är advokat åt mannen i 20-årsåldern, som häktades misstänkt för att på sannolika skäl ha underlåtit att anmäla våldtäkt.

Nekar till brott

Klockan 14.30 häktades även 20-åringen, som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt.

Enligt hans advokat Christer Söderberg, nekar 20-åringen till brott.

– Jag uppfattar inte att målsägaren motsäger min klients berättelse, säger han.

Strax efter klockan 15 häktades även den tredje mannen, 18-åringen, som även han på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt. En av anledningarna till att de tre männen häktas är att rätten bedömer att det finns risk att de undanröjer bevis eller på något annat sätt förstör utredningen om de släpps. Liksom mannen i 20-årsåldern valde 18-åringen att gömma sig under en grön filt vid förhandlingarna.

Senast den 8 februari ska åtal väckas mot de tre männen.

– Även om vi inte har filmen så tycker jag att bevisläget är gott, säger kammaråklagaren Pontus Melander.

Enligt åklagaren är målet ovanligt.

– Det unika är att vi har vittnen.

Söker filmmaterial

De tre männen, som är i 20-årsåldern, begärdes häktade sent på tisdagen. Bakgrunden är den misstänkta våldtäkt som direktsändes i en grupp på Facebook natten till söndag. Gruppen där direktsändningen ska ha skett har tusentals medlemmar och enligt vittnesuppgifter ska hundratals personer ha sett sändningen som visade den misstänkta våldtäkten.

Polisen fick larmet om händelsen klockan 08.42 på söndagsmorgonen, och ryckte ut till den adress i Uppsala där våldtäkten misstänks ha inträffat. Tre män anhölls senare skäligen misstänkta för grov våldtäkt, men misstankegraden har efterhand ändrats.

På måndagen höll polis och åklagare en presskonferens där man uppmanade allmänhet att lämna in eventuellt filmmaterial som ska visa det påstådda övergreppet, men sent på tisdagen hade man ännu inte tillgång till något sådant material.

– Om en målsägande inte har några minnesbilder, ingen uppfattning alls om vad som hänt, så måste vi ändå höra vittnen. En våldtäkt kan genomföras antingen med våld mot en person som kraftigt motsätter sig det, eller så kan den genomföras mot en person som på grund av berusning inte kan freda sig, säger Pontus Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.