Facebookvåldtäkten i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väntas den så kallade Facebookvåldtäkten prövas i Högsta domstolen. Bland annat är en av de viktiga frågorna huruvida man har en skyldighet att anmäla sig själv, om man misstänkts ha varit delaktig i brottet.

I april 2017 dömdes de tre männen till olika långa fängelsestraff för inblandning i våldtäkten mot en kvinna som sändes live på det sociala mediet Facebook.

Polisen larmades klockan 08.42 i januari 2017 om en våldtäkt på en adress i Uppsala. Våldtäkten ska ha sänts live på Facebook inför hundratals åskådare i en sluten grupp med vid tillfället tiotusentals medlemmar. Det ska ha varit flera åskådare som larmade polisen.

Männen dömdes i tingsrätt och hovrätt

Ärendet gick igenom tingsrätt och hovrätt där männen dömdes. Den slutgiltiga påföljden blev: Två år och åtta månaders fängelse för 21-åringen. En 18-årig man dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat våldtäkt. Och en 24-åring dömdes till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Samtliga män överklagade domen. Högsta domstolen lämnade prövningstillstånd i ett av fallen: 24-åringens.

– Frågan som är intressant är om man ska vara skyldig att anmäla ett brott man misstänks för att ha varit delaktig i. Åklagaren ville från början få det till medhjälp, säger mannens försvarsadvokat Andreas Welin.

”Ingen skyldighet att anmäla eget brott”

– I Sverige finns det ingen skyldighet att anmäla sin egen brottslighet, fortsätter Welin.

Samtidigt väntas frågan gällande en annan åtalspunkt även behandlas. Punkten gällande grovt förtal, som mannen dömdes för. Båda punkterna kommer i slutändan mynna ut i en påföljdsfråga: eventuellt hur mycket och vad mannen ska dömas för.

När slutgiltigt beslut från Högsta domstolen väntas komma är ännu inte satt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet