Andrea Ottosson är en av administratörerna till sidan. Foto: Privat/TT

Administratören: ”Det känns jätteilla”

Uppdaterad
Publicerad

När Andrea Ottosson vaknade på söndagsmorgonen förstod hon snabbt att något allvarligt hänt. Hon är en av administratörerna i Facebookgruppen där den misstänkta våldtäkten direktsändes.
– Det känns såklart jätteilla, säger hon.

Andrea Ottosson, en av administratörerna i Facebookgruppen där direktsändningen skedde, låg och sov när det hela utspelade sig. När hon vaknade på söndagsmorgonen upptäckte hon att det var många som kommenterade det som hänt, och började försöka sätta sig in i händelseförloppet.

Under natten ska en misstänkt våldtäkt ha livesänts i gruppen, något som bekräftats av polisen. Facebookgruppen har tiotusentals medlemmar, och sändningen ska ha bevittnats av hundratals. Flera av dem kontaktade polisen, som senare avbröt själva sändningen.

Och när Andrea Ottosson fick grepp om vad som utspelat sig skrev hon ett inlägg i gruppen.

– Jag skrev att alla som har sett livesändningen ska höra av sig till polisen med den information de har.

Läs mer: Linda såg direktsändningen: ”Mitt hjärta brast”

”Hon såg livlös ut”

Hon berättar att hon själv sett bilder från sändningen.

– Jag såg ju att en av männen var ovanpå kvinnan och hon såg helt livlös ut. Man såg inte hennes ansikte, och hon låg på samma sätt på alla bilder. Jag mådde så illa.

Det ska ha handlat om två livesändningar som gjordes i gruppen, varav båda plockats bort.

Läs mer: Polisen: Sprid inte våldtäktsfilm

Hört av sig till kvinnan

Andrea Ottoson säger att det känns dåligt att något sånt här hänt i gruppen, men att det inte finns mycket hon eller de andra administratörerna kan göra åt det.

– Det känns såklart jätteilla. Det vi kan göra är att försöka hindra folk från att sprida saker om kvinnan och de här männen. Vi får försöka göra det bästa av situationen.

Hon har i efterhand hört av sig till det misstänkta brottsoffret för att fråga hur hon mår, men inte fått något svar.

Administratörerna har nu tagit in ytterligare en person för att hjälpa till att hålla extra koll i gruppen.

Nekar till brott

Det är ännu inte utrett exakt vad som hände natten till söndagen. Polisen har startat en förundersökning gällande våldtäkt, grovt förtal och narkotikabrott. Tre män i 20-årsåldern är anhållna, och en av deras advokater, som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med, säger att hans klient nekar till anklagelserna.

– Han förnekar till alla anklagelser. Vi får se nu vad polisen har att säga i det första förhöret, säger advokat Stefan Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet