Foto: TT

HD både friar och fäller 24-åring efter Facebookvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen filmade och direktsände en våldtäkt i Uppsala på Facebook i januari förra året. Nu frias han av Högsta domstolen från åtalet om underlåtenhet att avslöja brottet.

Svea hovrätt dömde 24-åringen till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Samtidigt friades han från medverkan till våldtäkt.

Domen överklagades till Högsta domstolen, som nu sagt sitt.

HD konstaterar att för att någon ska kunna dömas för underlåtenhet att avslöja ett brott, så måste avslöjandet kunna ske utan fara. En sådan fara kan enligt HD vara att man själv riskerar att bli ansvarig för brottet.

Och eftersom 24-åringen åtalats för delaktighet i våldtäkten(men friats på den punkten), fälls han inte heller för underlåtenhet att avslöja våldtäkten.

Livesändningen inte yttrandefrihet

När det gäller förtalsbrottet konstaterar HD att privatpersoner som sänder på internet kan ha grundlagsskydd(bland annat radioprogram), men att detta inte gäller ”ett rent spontanutflöde från en enskild sändare”. Och eftersom sändningen i det här fallet var obestämt till både format, inriktning och tid, rörde det sig inte om ett skyddat program, enligt HD, som slår fast att 24-åringen kan och ska straffas för grovt förtal.

Strafflängden för grovt förtal och ringa narkotikabrott bestäms till fyra månader fängelse.

Privatpersoner såg sändningen

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari 2017 och kom till polisens kännedom genom att människor ringde och larmade om att övergreppet sändes live på Facebook.

Svea hovrätt dömde en 21-åring till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. En 18-årig man dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Den 24-åring som filmade våldtäkten dömdes till fängelse i åtta månader, för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Samtliga överklagade domarna, men det var enbart 24-åringen som filmade övergreppen som fick prövningstillstånd av HD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.