Foto: TT

HD kommer att pröva Facebookvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har nu beslutat att pröva delar av Facebookvåldtäkten, efter att tre män dömdes till fängelse för att ha varit inblandade i en våldtäkt som sändes via det sociala mediet Facebook. Detta rapporterar UNT.

I slutet av april dömdes de tre männen till olika långa fängelsestraff för inblandning i våldtäkten mot en kvinna som sändes live på det sociala mediet Facebook.

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala en tidig morgon den 22 januari och kom till polisens kännedom genom att människor ringde och larmade om att övergreppet sändes live.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Samtliga tre män valde att överklaga domen.

LÄS MER: Samtliga dömda överklagar ”Facebookvåldtäkten” till HD

Fängelse för samtliga

Högsta domstolen väljer nu att ta upp ett av överklagandena. Detta rapporterar UNT.

En 21-årig man dömdes till två år och åtta månaders fängelse. En 18-årig man dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat våldtäkt. Och en 24-åring dömdes till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

LÄS MER: Hovrätten skärper straffen i ”Facebookvåldtäkten”

LÄS MER: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Bara delar av domen

HD väljer att ta upp delen som rör 24-åringens inblandning – specifikt delen gällande ”underlåtenhet att avlöja våldtäkt” vilket innebär att straffen för de andra två står fast samt 24-åringens straff gällande förtalsbiten, rapporterar tidningen.

– Min klients fall är ju lite annorlunda i jämförelse med de andras. Det är frågan om underlåtenhet kontra medhjälp. Det är inget som jag anser har klarlagts i hovrättens dom. Hur långt underlåtenheten sträcker sig, har Andreas Welin, 24-åringens advokat tidigare kommenterat.

Hur menar du?

– Ja, min klient har ju inte förstått att han medverkat till något brottsligt. Utifrån det så kan man ju inte underlåta sig att anmäla något brottsligt om man inte vet att det är brottsligt.

Datum för förhandling är ännu inte satt, enligt UNT.

VIDEO: Här avbryter polisen direktsändningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet