Här avbryter polisen direktsändningen

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen livesändes en misstänkt våldtäkt på facebook. Enligt ett vittne som SVT Nyheter Uppsala pratat med var det polisen som avbröt sändningen.

Denna artikel publicerades 23 januari.

Det var i en lägenhet i Uppsala som den misstänkta våldtäkten ägde rum. Tre män i 20-årsåldern har anhållits och polisen har startat en förundersökning gällande våldtäkt, grovt förtal och narkotikabrott.

Polisen har bekräftat att den misstänkta våldtäkten direktsändes på facebook. Klockan 08.42 på söndagsmorgonen kom larmet till polisen som ryckte polisen ut till adressen i Uppsala. Enligt vittnet Linda Johansson, som såg en av de två sändningarna i en facebookgrupp, kunde man höra att det ringde på dörren, och se polisen kliva in i lägenheten.

– Sedan vände sig en av poliserna mot kameran och då bröts livesändningen, berättar Linda.

Spridningen innebär ytterligare brott

En av de tre männen är misstänkt för våldtäkt på sannolika skäl, medan två är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

Att våldtäkten filmats och spridits på nätet innebär ytterligare brott, men en enligt vice chefsåklagare Magnus Berggren har de misstänkta inte delgivits några fler brottsrubriceringar ännu.

Under en presskonferens på måndagen uppmanades allmänheten att lämna in filmmaterial till polisen.

– Det vi inte har är tillgång till är filmmaterial som visar det påstådda övergreppet. Det är därför vi begär hjälp från allmänheten, säger Magnus Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet