Högsta domstolen har mottagit männens överklaganden. Foto: TT

Samtliga dömda överklagar ”Facebookvåldtäkten” till HD

Uppdaterad
Publicerad

Alla de tre män som dömdes i samband med den så kallade ”Facebookvåldtäkten” har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Den 19 juli överklagade 21-åringen domen, och nu har även 24-åringen och 18-åringen överklagat domen, det bekräftar Högsta domstolen för SVT Nyheter Uppsala.

LÄS MER: Överklagar hovrättsdom om Facebookvåldtäkt

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

I slutet av april dömdes de tre männen till olika långa fängelsestraff för inblandning i våldtäkten mot en kvinna som sändes live på sociala mediet Facebook.

Svea hovrätt skärpte i slutet av juni straffen för samtliga, och nu överklagas alltså domen.

21-åringen, som dömdes till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt i hovrätten, vill frias helt.

– Vi är av uppfattningen att HD bör pröva frågan och att de sätter upp bättre riktlinjer kring vad som är en särskilt utsatt situation samt vad som avses med att otillbörligt utnyttja någon, har 21-åringens advokat Stefan Wallin tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Kraven på berusning

18-åringen, som dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat våldtäkt, vill även han frias. Hans advokat Henrik Stolare trycker i överklagandet till HD, liksom Stefan Wallin, på att vad som avses med en ”särskild utsatt situation” bör prövas. Han skriver också att HD bör ”uttala sig om hur höga kraven på berusning skall vara” när det ligger till grund för begreppet.

Och 24-åringen, som dömts till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt, vill frias på dessa punkter.

Hans advokat Andreas Welin skriver bland annat till HD att 24-åringen inte förstått att det varit fråga om våldtäkt, och att han därför inte haft den insikt som krävs för att det ska vara fråga om vare sig underlåtenhet att avslöja eller förtal.

LÄS MER: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Polisen avbröt

Fallet rullades upp i slutet av januari då våldtäkten mot kvinnan, som är i 30-årsåldern, direktsändes inför hundratals medlemmar i en sluten grupp på Facebook från en adress i Uppsala. Vittnen larmade polisen som åkte till lägenheten och avbröt sändningen och grep de tre männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet