Idag kommer hovrättens dom mot de tre männen i ”facebookvåldtäkten”. Foto: TT/SVT

Hovrättsdom för ”Facebookvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer hovrättens dom mot de män som var inblandade i den våldtäkt som direktsändes på Facebook från en adress i Uppsala.

I mitten av juni hölls förhandlingar kring den så kallade ”Facebookvåldtäkten”, och på onsdagseftermiddagen faller dom i Svea hovrätt.

Uppsala tingsrätt dömde i slutet av april alla tre männen till fängelse. En 24-åring dömdes till sex månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Han har nu åtalats för ett knivdåd som ska ha inträffat då han släppts på fri fot.

En 21-åring dömdes till fängelse i två år och fyra månader, och en 18-åring dömdes till fängelse i ett år för bland annat våldtäkt. Alla tre männen har nekat till brott och överklagade domen till hovrätten då de vill frias. Överklagade gjorde också åklagaren Pontus Melander.

LÄS MER: Samtliga överklagar ”Facebookvåldtäkt”

– Det jag opponerar mig emot är framför allt att man satte minimistraffet på två år för våldtäkten. Det här är inte en situation som är den lägsta formen av våldtäkt och man bör markera att de utnyttjat situationen på ett sådant sätt som bör ha ett högre straff. Jag tycker det är viktigt. Det är som det är med tingsrätten, de lägger sig ofta ganska lågt, säger Pontus Melander.

Ingen skyldighet att avslöja

Han anser också att 24-åringen ska dömas till medhjälp för våldtäkt istället för underlåtenhet att avslöja.

– Dagen före plädering i hovrätten kom en dom från Högsta domstolen där man ogillade ett antal som dömts för underlåtenhet att avslöja våldtäkt eftersom de även var misstänkta för huvudbrottet.

Pontus Melander menar att den här domen kan bli vägledande för hovrätten.

– Så även om det är underlåtenhet så kan de inte anses skyldiga eftersom det i Sverige inte finns någon skyldighet att avslöja egen brottslighet. Vi får se vad hovrätten skriver, men vi har yrkat på att döma 24-åringen för medhjälp till våldtäkt.

Polisen avbröt sändningen

Fallet rullades upp i slutet av januari då våldtäkten mot en kvinna i 30-årsåldern sändes live inför hundratals medlemmar i en sluten grupp på Facebook från en adress i Uppsala. Vittnen larmade polisen som åkte till lägenheten och avbröt sändningen och grep de tre männen.

VIDEO: Här avbryter polisen direktsändningen

Polis och åklagare fick efter händelsen in delar av sändningen från vittnen, men det dröjde ända till slutet av mars innan Facebook beslutade att lämna över filmmaterialet, mitt under pågående rättegång.

Våldtäktsfallet har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands och den 25 april kom tingsrättens dom mot de tre männen.

LÄS MER: Advokaten: ”Min klient mår väldigt dåligt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet