Kvinnan bor nu på skyddat boende och kommer att göra det en tid framöver. Foto: TT

Advokaten: ”Min klient mår väldigt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot de män som åtalats för den så kallade Facebook-våldtäkten föll på tisdagen. Men för kvinnan som blev utsatt är det hela långt ifrån över.
– Min klient mår väldigt dåligt och det här kommer att finnas med henne väldigt lång tid framöver, säger kvinnans målsägarbiträde Cathrine Örte.

I dag kom tingsrättens dom mot de tre män som åtalats för inblandning i våldtäkten av en kvinna i Uppsala i januari. Alla tre dömdes till fängelse. De två män som döms för bland annat våldtäkten får fängelsestraff på två år och fyra månader respektive ett år. Tillsammans ska alla tre männen också betala skadestånd på runt 350.000 kronor till kvinnan.

– I det stora hela är vi nöjda med tingsrättens bedömning när det gäller ansvarsbiten. Det känns skönt att de förstår att hon varit i en särskilt utsatt situation och att man dömt filmandet som grovt förtal, säger Cathrine Örte, kvinnans målsägarbiträde.

Farit väldigt illa

Men trots att målsägarbiträdet överlag är nöjd med tingsrättens bedömning betonar hon att kvinnan farit väldigt illa. Våldtäkterna sändes live i en sluten Facebook-grupp med fler än 60.000 medlemmar, och när polisen kom till adressen pågick fortfarande en andra livesändning där den ene av männen pratade med åskådarna och den utsatta kvinnan.

LÄS MER: Polisen har film från ”Facebookvåldtäkten”

24-åringen som filmade våldtäkterna dömdes till fängelse i sex månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

– Min klient mår väldigt dåligt och det här kommer att finnas med henne väldigt lång tid framöver. Hon känner oro över att det här materialet finns på internet. Jag tycker att det straffet låter lågt, säger Cathrine Örte.

Bor på skyddat boende

Kvinnan bor nu på skyddat boende och kommer att göra det en tid framöver.

– Hon har känt sig oerhört utsatt och hon har upplevt en hotbild mot henne i närområdet. Det är bland annat därför hon bor på skyddat boende.

För kvinnan är det hela långt ifrån över, enligt målsägarbiträdet.

LÄS MER: Linda såg direktsändningen: ”Mitt hjärta brast”

– Hon behöver lång tid på sig att smälta det här, hon befinner sig i kris. Hon känner att hon inte har någon framtid och vet inte hur allt ska lösa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet