Foto: TT/SVT

Alla tre männen döms till fängelse för ”Facebookvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som åtalats för inblandning i våldtäkten i Uppsala som direktsändes på Facebook döms till fängelsestraff.

Det blir fängelsestraff för alla de tre män som åtalats i den uppmärksammade Facebookvåldtäkten. 21-åringen döms till fängelse i två år och fyra månader bland annat för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt och 18-åringen döms till fängelse i ett år för bland annat våldtäkt. 24-åringen döms till fängelse i sex månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

”Inte kunnat freda sig själv”

Uppsala tingsrätt har utrett att kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation.

– Hon har varit så pass påverkad av alkohol och narkotika att hon inte kunnat freda sig själv och det på ett sätt som de tilltalade måste ha förstått. Trots detta så har två av dem haft samlag med henne, säger Nils Pålbrant, rådman vid Uppsala tingsrätt.

Enligt männen som dömts för våldtäkt ska kvinnan ha samtyckt till samlaget, men det spelar ingen roll enligt rådmannen.

– Är man försatt i en sådan situation så kan man enligt lagen inte samtycka, säger Nils Pålbrant.

”Domen bör överklagas”

Alla tre dömda har tidigare nekat till brott. Stefan Wallin är advokat till den dömda 21-åringen och är förvånad över domen.

– Jag anser att den är felaktig och bör överklagas. Det är inte styrkt att han begått våldtäkt eller att han varit behjälplig till en våldtäkt. Jag har inte pratat med min klient men jag är övertygad om att han kommer att överklaga, säger Stefan Wallin.

Straffminimum

Åklagare Pontus Melander anser däremot att straffen blev för låga.

– Jag har svårt att se att det här är den lägsta formen av våldtäkt man kan begå i Sverige, det vill säga att det ligger på straffminimum. Där har tingsrätten gjort en annan bedömning. Nu ska jag läsa igenom domen noga innan jag tar ställning till om jag skall överklaga, säger Pontus Melander.

Sändes live på Facebook

Den misstänkta våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern en tidig morgon i januari blev mycket uppmärksammad eftersom delar av händelseförloppet sändes live i en sluten Facebook-grupp med fler än 60.000 medlemmar. När polisen kom till adressen pågick fortfarande en andra livesändning där den ene av de misstänkta pratade med åskådarna och den utsatta kvinnan.

Läs mer: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Material från Facebook

Från början hade inte tingsrätten tillgång till hela filmmaterialet från livesändningen. Men under rättegången kom det in nya bevis som bestod i att åklagaren via en internationell rättshjälpsansökan till USA fick ta del av filmen från natten. Rättegången förlängdes med en extra rättegångsdag och avslutades den 11 april.

Läs mer: Filmen från ”Facebookvåldtäkten” visas i rätten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet