Arkivbild. En av de män som dömdes till fängelse för våldtäkt överklagar hovrättens dom. Vill bli helt frikänd. Foto: TT

Överklagar hovrättsdom om Facebookvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som dömdes till det längsta straffet i det så kallade Facebookvåldtäktsmålet i Uppsala överklagar nu hovrättens dom. Han vill bli helt frikänd av Högsta domstolen. Även den dömde 24-åringen planerar att överklaga domen.

Svea hovrätt skärpte i slutet av juni straffen för de tre männen som gjort sig skyldiga till den livesända våldtäkten mot en kvinna i januari i Uppsala. Längst straff dömdes en 21-åring till för för bland annat våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. Hans straff förlängdes till två år och åtta månaders fängelse av Svea hovrätt. Men nu överklagar mannen domen. Hans försvarare ifrågasätter att kvinnan ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

LÄS MER: Samtliga överklagar Facebook-våldtäkt

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

– Vi är av uppfattningen att HD bör pröva frågan och att de sätter upp bättre riktlinjer kring vad som är en särskilt utsatt situation samt vad som avses med att otillbörligt utnyttja någon, säger 21-åringens advokat Stefan Wallin.

Hur ser du på möjligheten att få din klient friad? 

– Det är naturligtvis små möjligheter. HD tar sällan upp ärenden och prövar dem, men vi hoppas att det ska ske, men sannolikheten är inte så stor tyvärr.

LÄS MER: Hovrätten skärper straffen i ”Facebookvåldtäkten”

Alla tre dömdes

Hovrätten slog i sin dom fast att två av de dömda, en 21-åring och en 18-åring, vid olika tillfällen under natten våldtog en kvinna i 30-årsåldern, som var mycket berusad. Den tredje, en 24-åring, filmade en av våldtäkterna och direktsände den i en sluten grupp på Facebook. Hovrätten skrev i sin dom att man tagit hänsyn till den utsatta situation som kvinnan befunnit sig i när man beslutat att förlänga straffet för våldtäkten.

Tingsrättens dom för brotten var något mildare, där dömdes 21-åringen till två år och fyra månaders fängelse. Hovrätten valde sedan alltså att förlänga straffet.

LÄS MER: Uppmärksammade våldtäkten – detta har hänt

24-åringen planerar att överklaga

Även 24-åringen, som dömdes för att ha filmat den livesända våldtäkten, kommer att överklaga domen, enligt hans advokat Andreas Wellin. Försvararen ifrågasätter hovrättens rubricering av brottet.

– Frågan är om det verkligen är förtal att filma en våldtäkt. Det innebär att det skulle vara negativt att bli våldtagen, att folk skulle tycka illa om den som blir våldtagen. Det blir ett dubbelt skuldbeläggande av offret, säger Andreas Wellin.

SVT Nyheter Uppsala söker 18-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet