Foto: Ola Westerberg/TT

Polisen: Sprid inte våldtäktsfilm

Uppdaterad
Publicerad

Sprid inte vidare filmen på en misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala som lades ut på Facebook i går, vädjar polisen.

Det skadar såväl brottsoffret som de misstänkta förövarnas sak.

Filmen, som lades ut samtidigt som övergreppet pågick, är bortplockad från Facebook. Det finns dock kopior hos medier och troligen många andra, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala. Många såg också filmen på nätet, där den visades i en sluten grupp med tusentals medlemmar.

– Många har sett det här på nätet och vi är angelägna om att man inte sprider den här filmen vidare. Det förvärrar bara brottet ytterligare för den här drabbade målsäganden, men även för de misstänkta eftersom det här är en misstänkt grov våldtäkt vi utreder. Vi har inte hela bilden ännu, säger Sannervik.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Skäligen misstänkta

De anhållna, samtliga i 20-årsåldern, är skäligen misstänkta för brottet, den lägre misstankegraden.

Sannervik uppmanar dem som har filmen att ge den till polisen.

Läs mer: Livesändningen belyser luckorna i lagen

Tills vidare hålls förhör med misstänkta, offret och vittnen. Teknisk bevisning säkras också.

Åklagare och polis kommer att hålla en pressträff i dag klockan 15, som SVT livesänder.

Fick tipset i går morse

Senast på onsdag måste de anhållna begäras häktade ifall misstankarna mot dem kvarstår.

Polisen fick 08.42 i går morse tips om att en gruppvåldtäkt ägde rum i en lägenhet i Uppsala. Flera personer som sett livesändningen på Facebook slog larm enligt polisen.

Kan vara brottsligt att dela

Utöver grov våldtäkt misstänks de anhållna männen även för narkotikabrott och grovt förtal, enligt Lisa Sannervik. En av männen ska i direktsändningen ha synts vifta med ett vapenliknande föremål, men det finns inga misstankar om vapenbrott.

På Facebook sprids olika inlägg med bilder och namn på de misstänkta, vilket polisen ser allvarligt på.

– Vi utreder en misstänkt grov våldtäkt och är i början av utredningsskedet. Vi har inte alla fakta och ingen ska dömas på förhand. Det kan också vara brottsligt att uppmana om våld till en person, det handlar ju om anstiftan till misshandel eller det brott man uppmanar till, säger Lisa Sannervik.

Hon tillägger att om man har information eller tillgång till material så ska man enbart vända sig till polisen, och understryker att det kan vara brottsligt att dela materialet vidare.

Anledningen till måndagens pressträff är bland annat att medietrycket varit enormt, man har fått samtal från olika europeiska länder och till och med från Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet