Foto: SVT

Forskaren: ”Ett sätt för män att undvika oönskade barn”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående globala forskningsstudien av ett nytt preventivmedel för män har väckt positiv respons men det krävs en stor efterfrågan för att p-gelen ska bli tillgängligt på marknaden. 

– Nu har vi sett att principen fungerar och vi hoppas på att läkemedelsföretag ska se det stora behovet, säger överläkaren Kristina Gemzell Danielsson som driver studien.

Femtio par från Sverige deltar i forskningsstudien av ett nytt preventivmedel för män. Studien pågår under två års tid och de flesta som deltar i studien bor i Stockholm och Uppsala. Hittills har inga större biverkningar rapporterats förutom ökad lust och lite humörsvängningar.

– Det är överväldigande hur stort intresse det har varit för den här studien och det känns att det ligger verkligen i tiden, säger överläkaren Kristina Gemzell Danielsson som driver studien på WHO center på Karolinska institutet.

Kräver större efterfrågan

Under åren har det forskats kring flera manliga preventivmedel men än så länge finns det inga hormonella alternativ på marknaden. Enligt barnmorskan Maja Bodin, som forskat om familjeplanering och fertilitet på Uppsala universitet, krävs det mer större efterfrågan och kunskapspridning för att få preventivmedlet på marknaden.

– Man ser kvinnan som den som symboliserar reproduktion och därmed får ta ansvaret. Men det handlar också om efterfrågan och vem som sitter på makten att göra de här preventivmedlerna. Läkemedelsföretagen hävdar att det inte finns en marknad att tjäna pengar på det efter som inte finns en efterfrågan, säger hon.

Hör mer om forskningsstudien och när det manliga preventivmedlet kan bli tillgängligt på marknaden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.