Svensk Kärnbränslehantering AB:s anläggning SFR (slutförvaring för radioaktivt driftavfall) i Forsmark där låg och medelaktivt radioaktivt avfall förvaras nere i urberget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget: Godkänn utbyggnad av befintliga slutförvaret

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Östhammar föreslår att utbyggnaden av slutförvarsanläggningen för kortlivat låg- och medelaktivt avfall i Forsmark ska godkännas.

– Kommunens kunskap och förståelse av utbyggnationen är tillräckligt, säger Jacob Spangenberg (C), ordförande i kommunstyrelsen.

För sju år sedan ansökte Svensk kärnbränslehantering AB om tillstånd att fortsätta driva och bygga ut slutförsvarsanläggningen för kortlivat låg- och medelaktivt avfall (SFR).

För att regeringen ska få tillåta verksamheten krävs dock godkännande från kommunfullmäktige, som ska ta ställning i frågan vid sitt sammanträde den 27 april.

Anser att säkerheten är tillfredsställd

– De krav som finns på den långsiktiga säkerheten tycker vi är väl tillfredsställda, menar Jacob Spangenberg.

Han poängterar dock att förslaget kommer med ett förbehåll – att regeringen ska pröva frågan igen om man vill utöka verksamheten ytterligare i framtiden.

I klippet berättar Jacob Spangenberg mer om dagens besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet