Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här måste du svänga i dag – det vill flera partier ändra på. Foto: Pontus Stark

Förslaget: Låt alla köra rakt fram i korsning på Kungsgatan i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Sen förra året har det varit förbjudet för personbilar att fortsätta rakt fram på Kungsgatan, vid korsningen Vaksalagatan-Kungsgatan. Nu vill oppositionen öppna upp för att köra rakt fram igen. 

Sedan 2022 har genomfartstrafiken via Kungsgatan i Uppsala varit avstängd. Nu vill oppositionen återställa trafikregleringen med motivationen att regeln motverkat sitt syfte och för att den har negativ påverkan på näringslivet i innerstaden. 

– Det är en stor nackdel för mobiliteten, men en väldigt liten fördel för klimatet, förklarar Nora Karlsson (C), andre vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden. 

Skapar trängsel på annat håll 

Oppositionen menar att trafiken på Kungsgatan inte har upphört, till följd av regeln. Den har istället förflyttat sig och skapat trängsel på andra vägar 

– Vi införde det för att komma till rätta med luftföroreningarna och trängseln, och vi ser det som den mest effektiva åtgärden, berättar Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden Uppsala. 

Trafikanterna på Kungsgatan har blandade åsikter kring regeln, både positiva och negativa. Samtidigt har regeln inte noterats av alla på gatan och skylten som ska uppmärksamma detta, har tolkats som svår att förstå.  

Klippet: Häng med till Uppsalas mest omdebatterade korsning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.