Försvarsexpertens råd till Forsmark: Skaffa drönarskydd

Uppdaterad
Publicerad

Att flyga drönare över kärnkraftverk är ett hot med liten risk för den som flyger. Och även om effekterna inte alltid är så stora är flygningarna en allvarlig symbolhandling. Det menar försvarsexperten Hans Liwång, docent på Försvarshögskolan.

– Om man verkligen skulle vilja komma åt det här så skulle man behöva något antidrönarsystem installerat, säger han.

Den senaste veckan har drönare observerats vid kärnkraftverket Forsmark. Det är kärnkraftverket själva som är ansvariga för ett eventuellt skydd. Med ett skydd skulle man kunna störa ut tekniken i drönarna, anser Hans Liwång.

– Kärnkraftverken är ju en symbolinstallation som förstärks av en pågående energidebatt där kärnkraft har en stor roll, men kärnkraftverken är relativt skyddade från hot uppifrån, säger han.

I jämförelse med andra vapen eller flygplan som skulle kunna göra mycket större skada, så skulle drönaren göra relativt lite, tror han.

Men det är faktumet att flera drönare observerats på olika kärnkraftverk samtidigt som han tycker är det viktiga – det här var inget misstag.

”Samordnad attack”

– Det är det som gör det allvarligt, det här tyder på att det är en samordnad attack som har något specifikt syfte. Om det är för att testa vår beredskap eller vad det kan handla om vet vi inte, det är det som gör det till en allvarlig händelse. Men om man jämför med drönarattacker mot flygplatser så är konsekvenserna mycket allvarligare där. Det kan ju leda till att flygplanet kraschar och många många omkommer, säger han.

Varje år sker många incidenter med drönare i Sverige, oftast är det privatpersoner som av misstag flyger in över objekt de inte planerat.

I klippet: Hör försvarsexpertens teori om måndagens drönarlarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.