Utbyggnaden av snabbt bredband via fiber fortsätter att öka kraftigt. Foto: TT

Tillgång till fiber varierar stort i länet

Publicerad

Utbyggnaden av snabbt bredband via fiber går på högvarv. Förra året ökade den typen av abonnemang med 19 procent till två miljoner, enligt Post- och telestyrelsens årliga kartläggning av den svenska telekommarknaden.

I Uppsala län var ökningen något långsammare, med en ökning från 57 procent 2015 till 65 procent 2016.

Den kommun i länet där utvecklingen av fiberutbyggnaden gått långsammast det senaste året var Tierp, som bara ökat med knappt tre procentenheter. Samtidigt har Heby kommun lägst andel personer med tillgång till fibernät, med knappt 26 procents täckning.

Läs mer: Sämre uppkoppling sedan kopparnätet stängdes

Uppsala kommun toppar listan i länet, där nästan 78 procent har tillgång till fiber.

Sammanlagt fanns det i hela landet 3,7 miljoner abonnemang på fast uppkoppling där också till exempel bredband via kabel-tv ingår, men det är fibern som står för den mesta tillväxten, enligt PTS.

Smarta mobiler ökar surfmängden

Även antalet mobilabonnemang med minst 1 gigabyte (GB) per månad och mängden förbrukad mobildata ökar, främst beroende på ökad användning av smarta mobiler.

”Användarna fortsätter att efterfråga snabbt bredband i sina telefoner eller surfplattor och efterfrågan på snabbt bredband i hemmet ökar också. Detta är en viktig förutsättning för att investeringarna i mobilnät och fasta bredbandsnät ska fortsätta ligga på en hög nivå”, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Sågar mobiltäckningen: ”Tillbaka på 90-talet”

Tillgång till fiber per kommun

  • Enköping 52,65%
  • Heby 25,49%
  • Håbo 39,03%
  • Knivsta 53,32%
  • Tiepr 34,84%
  • Uppsala 77,72%
  • Älvkarleby 48,13%
  • Östhammar 52,94%

Källa: Post- och telestyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.