Skokloster Wärdshus nu tillfälligt flyktingboende för tre barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Chang Frick hyrde en buss för att hämta flyktingar från Ukraina. Någon gav honom numret till Fredrik von Essen, ägare till Skokloster gård. Telefonen ringde – kan du ordna tak över huvudet till tre barnfamiljer?

– Det var bara att ringa hantverkare för att ställa allt i ordning, säger Johan von Essen om några hektiska dagar innan flyktingarna kom fram.

Egentligen skulle en annan hyresgäst få tillträde till lokalerna på Skokloster värdshusområde. Men viktigare saker kom emellan.

– Jag vet inte hur han hade fått mitt nummer. Men när jag fick frågan var det bara att släppa allt och hjälpa till. På 48 timmar satte vi in ny takbelysning och la nya golv, säger Fredrik von Essen på Skokloster gård.

Ukrainakriget och Uppsala

Ett flertal aktörer har varit involverade i mottagandet och hjälpen – däribland Företagarna Håbo. Och lika så många invånare från bygden som bistått med kläder mat och leksaker. Johan von Essen beskriver det som skett: ”alla gick man ur huse.”

”Levde normala liv”

Tre barnfamiljer har nu hunnit landa litegrann efter flykten från Kharkiv och Kiev i Ukraina.

– Vi levde normala liv. Ena dagen var jag på jobbet och lekte med barnen på kvällen. Nästa dag var det bomber och missiler, säger Anastasia Harmatiuk från Ukraina.

Klippet: Bygden ställde upp för de 22 flyktingarna på Skokloster – hör familjernas tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet