De hjälpte flyktingar i Polen: ”Omvälvande dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Nudmila Nikiforova, Anna Frolova och Anastasia Mediana flydde från kriget i Ukraina. På vägen till Sverige fick de hjälp av Sofia och Thommy Andersson från Gräsö.

En vecka efter att Nudmila och hennes döttrar Anna och Anastasia lämnat Ukraina kom de fram med färjan till Nynäshamn. På vägen till Sverige fick de hjälp av Sofia och Thommy Andersson som åkt bil från Gräsö till Warszawa.

– Vi är väldigt tacksamma för alla människor som tagit hand och hjälpt oss på vägen, säger Nudmila Nikiforova.

Ukrainakriget och Uppsala

Godis och kläder

Innan resan till Polen samlade Sofia och Thommy in leksaker, mat och annat som de tog med sig. De tillbringade två dagar i Warszawa innan de åkte tillbaka och nu efter resan ska två andra ukrainska flyktingar bo hos familjen på Gräsö.

– Vi undersökte vad som var bäst att ha med oss och fick höra att man inte skulle ha med sig kläder. Vi hade även med oss mycket godis, man såg glädjen i både barn och vuxnas ögon när de såg godiset och frågade om de fick ta. Det har varit väldigt omvälvande dagar och det kommer att ta ett par dagar till att processa det här, säger Thommy Andersson.

I klippet: SVT var med när paret Andersson och de ukrainska flyktingarna anlände till Nynäshamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet