Foto: SVT

Friad för ”dejtingrån” – kräver ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som frikändes från mordförsöket på en myndighetschef i Uppsala vill nu få ersättning för lidande.

Fallet om de så kallade ”dejtingrånen” rullades upp i januari då en myndighetschef knivhöggs i Uppsala. Två män i 18-årsåldern, misstänktes ha stämt träff med mannen via en dejtingapp för att kunna råna honom och det hela slutade med att mannen knivhöggs i en trappuppgång. De båda männen åtalades senare för försök till mord, rån och olaga frihetsberövande. Även andra liknande fall kopplades ihop med rånet.

Vill få ersättning

Den yngre mannen frikändes från brotten av Uppsala tingsrätt. Nu ansöker han om ersättning från Justitiekanslern via sin advokat. I ansökan står det att häktningen har ”medfört betydande men” för den då 17-åriga mannen.

Lockade offer med dejtingapp

Den vid brottet 18-åriga mannen dömdes av Uppsala tingsrätt till fyra års fängelse men fick straffet sänkt till två års fängelse av Svea hovrätt eftersom de inte anser att det går att bevisa att han haft uppsåt att döda myndighetschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet