Foto: TT

Åklagaren vill se skärpt straff för ”dejtingrånen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren tycker det är ”stötande” att tingsrätten inte bedömer att myndighetschefen som knivhöggs vid ett rån i januari, är mer trovärdig än den dömda gärningsmannen. Både han och gärningsmannen överklagar domen.

– Han bara högg och högg, han har kommit undan för billigt, säger Thomas Bälter Nordenman.

Fallet kring ”dejtingrånen” kom till allmänhetens kännedom i januari då en myndighetschef knivhöggs i en trappuppgång i Uppsala. Det visade sig att två unga män, en 18-åring och en 17-åring, stämt träff med honom där via en app, och att avsikten var att råna mannen. Rånförsöket misslyckades och mannen knivhöggs i underkroppen, bålen och ansiktet. Utredningen kom dessutom att visa att tillvägagångssättet använts vid flera andra tillfällen under hösten och vintern.

I slutet av maj dömdes en 18-åringen(numera 19 år) vid Uppsala tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat mordförsöket på myndighetschefen. Han dömdes även för olaga frihetsberövande, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, bedrägeri och övergrepp i rättssak.

Lockade offer med dejtingapp

LÄS MER: Idag meddelas dom i fallet med ”dejtingrånen”

Inte uppsåt att döda

18-åringen överklagar domen till Svea hovrätt och erkänner att han knivshuggit myndighetschefen, men menar att han inte

Thomas Bälter Nordeman är åklagare i fallet. Foto: SVT

haft uppsåt att döda.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman, som även han överklagar tingsrättens dom, anser å andra sidan att 18-åringen bör få ett grövre fängelsestraff, på sex år.

– Jag tycker att de brott han begått motsvarar sex års fängelse även om man beaktar hans ålder. Han har kommit undan för billigt, särskilt mordförsöket motiverar ett längre straff, säger han.

”Högg och högg”

Hade 18-åringen varit äldre hade åklagaren yrkat på ett ännu längre straff.

– Om han varit vuxen anser jag att han bör ha fått ett straff på minst 10 år, och nu menar jag att han bör ha sex år eftersom han var så ung när gärningarna skedde.

Hur ser du på att han själv säger att han inte hade uppsåt döda?

– Det var helt uppenbart att han varit helt likgilt för om målsäganden skulle överleva eller inte. Han hade ingen kontroll utan han bara högg och högg och högg. Det var bara tur att målsägaren överlevde.

Fel att fria 17-åring

Han anser också att det var fel av tingsrätten att fria 17-åringen(numera 18) från både mordförsöket på myndighetschefen och människorov, vilket rätten gjorde då man bedömde att han varit på plats vid mordförsöket men lämnat när knivhuggen började.

Åklagaren vill att 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år.

– Jag menar att det är utrett att han dels varit med i trapphuset, målsägaren har uppgett att han utdelat slag eller hugg och jag menar att han ska dömas som medgärningsman. Jag tycker det är stötande att tingsrätten inte anser att målsägaren är mer trovärdig än de här två gärningsmännen.

VIDEO: Knivhöggs i trapphus – hela historien på en minut

Tre andra män i 18- till 20-årsåldern, överklagaren även de att tingsrätten dömt dem till ett års fängelse vardera för inblandning i rån som ska ha ägt rum under hösten 2016.

Totalt fem förhandlingsdagar ska hållas i hovrätten med start den 13 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet