Hovrätten sänker straffet eftersom de inte anser att det går att bevisa att mannen haft uppsåt att döda myndighetschefen. Foto: TT/SVT

Knivdåd mot myndighetschef inte mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Knivattacken mot en myndighetschef i en trappuppgång i Uppsala i vintras ska rubriceras som grov misshandel, och inte som mordförsök. Det slår Svea hovrätt fast.

I slutet av maj dömde Uppsala tingsrätt en 18-åring (numera 19) till fyra års fängelse för bland annat mordförsök på en myndighetschef i Uppsala i vintras. Men Svea hovrätt sänker nu mannens straff till två års fängelse. Hovrätten sänker straffet eftersom de inte anser att det går att bevisa att 18-åringen haft uppsåt att döda myndighetschefen.

Samtidigt sänks myndighetschefens skadestånd, från 130.000 kronor till 35.000 kronor.

Lockade offer med dejtingapp

LÄS MER: ”Dom i fallet med dejtingrånen”

”Tingsrätten gjorde rätt bedömning”

Tingsrättsdomen överklagades av både 18-åringen, som menade att han inte haft uppsåt att döda, och av åklagaren Thomas Bälter Nordenman, som ville att straffet skulle skärpas till sex års fängelse.

– Jag delar inte hovrättens bedömning. Jag anser att tingsrätten gjorde rätt bedömning när de dömde honom för försök till mord. 18-åringen sade själv att han bara högg och högg utan kontroll och var likgiltig till att myndighetschefen skulle överleva, säger Thomas Bälter Nordenman.

LÄS MER: Åklagaren vill se skärpt straff för ”dejtingrånen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet