• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Knivhögg myndighetschef – dom faller mot ”dejtingrånarna”

Uppdaterad
Publicerad

Hänsynslöst övervåld. Så beskrev Uppsalapolisen knivattacken mot den myndighetschef som kom att rubriceras som mordförsök. Idag kommer domen mot de två män i övre tonåren som även står åtalade för flera andra brutala rån.

Det var en sen kväll i januari som en 58-årig myndighetschef brutalt knivrånades i centrala Uppsala. Två unga män, en 18-åring och en 17-åring häktades misstänkta för inblandning. Under förundersökningen kunde polisen se likheter med andra händelser där personer blivit utsatta för grova rån i samband med att de stämt träff via en dejtingapplikation.

LÄS MER: Knivhöggs i trapphus – hela historien på en minut

Lockade offer med dejtingapp

Yrkar på långa fängelsestraff

De två männen, en 17-åring och en 18-åring står åtalade misstänkta för människorov och försök till mord. 18-åringen är även misstänkt för flera rån. Under slutpläderingen som hölls i Uppsala tingsrätt den 12 maj yrkade åklagare Thomas Bälter Nordenman på att 18-åringen ska dömas till minst sex års fängelse och att 17-åringen ska dömas till minst två års sluten ungdomsvård.

LÄS MER: Yrkar på fängelse för mordförsök på myndighetschef

Dom flyttades fram

Domen skulle ursprungligen meddelas under förra veckan men flyttades fram på grund av hög arbetsbelastning på Uppsala tingsrätt. Domen kommer istället att meddelas i eftermiddag klockan 14.00.

Fotnot: Sedan de misstänkta brotten ägde rum har de åtalade männen hunnit fylla 18 respektive 19 år.

LÄS MER: Dykinsats kopplat till uppmärksammat mordförsök

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet