• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Åklagaren vill se sex års fängelse och sluten ungdomsvård för de åtalade männen. Foto: SVT

”Dejtingrånen” – åklagaren yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag väntades dom falla i målet med de så kallade ”dejtingrånen”. I tre fall ska två åtalade personer, 17- och 18 år gamla, ha stämt träff med sina offer via en dejtingapp. Åklagaren hoppas på sex års fängelse för den ene och sluten ungdomsvård för den andre.

Det var sent en kväll i slutet av januari som en myndighetschef överfölls, knivhöggs och rånades i sitt trapphus i Uppsala. Polisen grep snart rånarna och kunde senare också hitta kniven man använt efter att man dykt i Fyrisån.

Rånarna hade stämt träff med mannen via en dejtingapp. Och det visade sig snart att händelsen inte var en engångsföreteelse. I tre fall hade åtminstone en av rånarna hittat sina offer via dejtingappen.

Lockade offer med dejtingapp

”Ser fram emot fällande dom”

En 17-åring och en 18-åring står åtalade för människorov och mordförsök. 18-åringen misstänks också för flera fall av rån.

– Bevisläget är mycket gott. 18-åringen har ju erkänt till största del men förnekar mordförsöket. 17-åringen förnekar brott men medger att han varit på platsen. Men där har vi god teknisk bevisning. Han hade offrets blod på sina skor bland annat. Så jag ser fram emot en fällande dom, sade åklagare Thomas Bälter Nordenman, efter slutpläderingarna den 12 maj.

Han har yrkat på minst sex års fängelse för 18-åringen. Och minst två års sluten ungdomsvård för 17-åringen.

Uppsala tingsrätt meddelade under onsdagen att domen skjuts upp till måndagen den 29 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet