Åklagare Thomas Bälter Nordenman vill förlånga utredningstiden i fallet kring de så kallade ”dejtingrånen”. Foto: TT/SVT

En i trion släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av de så kallade ”dejtingrånen” – där bland annat en myndighetschef utsatts för ett misstänkt mordförsök – går vidare. Nu begärs förlängd åtalstid samtidigt som en av de misstänkta släppts ur häktet.

För en dryg vecka sedan häktades en tredje person, 18 år gammal, misstänkt för de så kallade ”dejtingrånen”. Fallet rör flera fall av rån och ett fall av människorrov. Dessutom utsattes en myndighetschef bosatt i Uppsala för ett misstänkt mordförsök i samband med ett av rånen. Gemensamt för de olika händelserna är att gärningsmännen stämt träff med sina offer via en dejtingapp.

Läs mer: Hela vår rapportering av fallet

Lockade offer med dejtingapp

Nu släpps dock den senast häktade 18-åringen.

– Misstankarna mot honom kvarstår men min bedömning är att det inte råder någon risk att han ska försvåra den fortsatta utredningen, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Förlängd utredning

Kvar i häktet finns en 18-åring och en 17-åring.

– Jag begär nu förlängd åtalstid till den 30 mars. Det vi bland annat behöver tiden till är att få svar från NFC (Nationellt forenciskt center reds anm.) gällande analyser av de beslag som gjorts, säger Thomas Bälter Nordenman.

Den 9 januari dök Sjöpolisen i Fyrisån i Uppsala. Ett knivliknande föremål hittades. Foto: SVT

Gäller det det knivliknande föremål som ni hittade i Fyrisån?

– Ja, dels det och dels en del kläder som vi tagit.

Går allt som det ska väcks åtal mot trion den 30 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet