Foto: SVT

Misstankarna avskrivna mot en av ”dejtingrånarna”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är enligt hans mening helt klar med förundersökningen mot de misstänkta i det så kallade ”dejtingmålet”. Däremot kräver försvaret mer tid, vilket gör att det väntade åtalet skjuts upp.

Utredningen av de så kallade ”dejtingrånen” – där bland annat en myndighetschef utsatts för ett misstänkt mordförsök – är nära åtal. Från åklagarens sida är man mer eller mindre nöjd med utformningen av förundersökningen och är beredd att väcka åtal. Dock inväntar man godkännande från försvaret. Vilket resulterar i att åtalet skjuts upp till den 7 april.

– Det är försvaret som vill ha mer tid att gå igenom utredningen. Det är en stor utredning, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Lockade offer med dejtingapp

Läs mer: Knivhöggs i trapphus – hela historien på en minut

Två misstänkta

För tillfället sitter två misstänkta, en 17-åring och en 18-åring, häktade för brottet. Ytterligare två personer har tidigare figurerat i utredningen, men misstankarna mot dem har avskrivits.

– Det skrevs av nyligen. Jag hade helt enkelt inte tillräckligt med bevisning för att ha kvar honom i utredningen.

Brottsrubriceringen mot de nu två misstänkta gäller försök till mord, rån och olaga frihetsberövande.

– Jag ser ett mönster i deras modus. De har enligt min mening riktat in sig på offer som de tror inte kommer anmäla.

Flera typer av brott

Fallet rör flera fall av rån och ett fall av människorrov. Enligt åklagaren kom de misstänkta i kontakt med offren genom en dejtingapp.

– De har nog hoppats på att just de som de har valt ut inte ska vara så måna om att deras användande av appen ska uppdagas. Det är inte unikt i sig, men jag har personligen inte sett det genom just denna app, säger Thomas Bälter Nordenman.

Läs mer: Myndighetschef offer för attacken

Enligt Thomas Bälter Nordenman är den tekniska bevisningen mot de två övervägande god.

– Jag har goda förhoppningar om att få en fällande dom. Jag har mycket teknisk bevisningen som jag kommer att trycka på under huvudförhandlingen.

Stor utredning

Utredningen gällande fallet har varit lång. Det första gripandet skedde i början av året, och polisens insatser har sedan dess mynnat ut i dykningar i Fyrisån samt flera tekniska undersökningar på flera olika platser.

– Jag är egentligen ganska säker på att det rör sig om fler fall än de tre jag kommer åtala för. Men tyvärr har inte fler målsäganden klivit fram under utredningens gång.

Båda misstänkta nekar till brott.

– Den ena av de två säger att han inte ens varit på plats. Där kommer jag trycka mycket på den tekniska bevisningen.

Försvaret kommenterar

Enligt en av de misstänktas försvarsadvokater har hennes klient gjorts vissa medigivanden.

– Ja, men han nekar till brott utifrån rubriceringen försök till mord. Sen är synen på själva förloppet annorlunda än vad åklagaren har lagt fram, säger försvarsadvokaten Marianne Kellerman.

Enligt Kellerman handlar förlängningen av åtalstid från försvarets sida att man ska hinna gå igenom hela förundersökningen.

– Det är en stor utredning och vi har än så länge inte hunnit gå igenom allt. Därav vår begäran. Däremot kan det senare komma att handla om eventuella kompletteringar.

Som vadå?

– Inget jag vill gå in på nu.

Enligt Kellerman kommer försvaret inte begära någon omhäktningsförhandling.

Läs mer: Polisutredning i fara efter miss

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockade offer med dejtingapp

Mer i ämnet