Kroppen hittade si en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta i fedruari i fjol. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Frikännande domar i Forsbymordet

Uppdaterad
Publicerad

De fyra personer som dömts för inblandning i mordet i Forsby utanför Knivsta frikänns av Svea hovrätt.

– Det är märkligt, säger åklagare Anne Sjöblom.

Det var i februari förra året som en kropp hittades i en brinnande rishög i Forsby. Kroppen tillhörde en man i 45-årsåldern, som tidigare skjutits i en lägenhet i Märsta.

Tingsrätten dömde i februari en 20-årig man för mord. Hans farbror dömdes för anstiftan av mord, hans pappa för grovt skyddande av brottsling och hans flickvän dömdes för skyddade av brottsling.

FORSBYMORDET

Alla fyra frikänns nu av Svea hovrätt.

Enligt åklagaren avlossade 20-åringen det första skottet mot 45-åringen. Därefter ska hans farbror ha tagit över vapnet och avlossat det andra, dödande skottet. De båda har förnekat att de ens hållit i vapnet.

Två personer ska ha blivit vittnen till skottlossningen: 20-åringens flickvän samt en av hans vänner.

Hovrätten fastslår att det genom deras uppgifter går att säkerställa att 20-åringen avlossat det första skottet, som träffade 45-åringen i ljumsken.

Vem avlossade det andra skottet?

Farbrodern, som enligt polisutredningen avlossat det andra skottet, har i telefonsamtal med en vän erkänt att han dödat 45-åringen. Men ingen person som fanns i lägenheten såg det andra skottet avlossas.

Hovrätten konstaterar att det finns omständigheter som talar för att farbrodern avlossade det dödande skottet. Men även 20-åringen har till sin flickvän sagt att det var han som dödade 45-åringen. Enligt hovrätten går det inte fastslå vem som dödat 45-åringen och därmed går det heller inte att att ställa utom rimligt tvivel vem av de två som haft uppsåt att döda.

Därmed kan ingen av dem dömas för mord, och då inga alternativa yrkanden finns från åklagaren så ogillas den delen av åtalet och de båda frikänns. 20-åringen döms däremot till två års fängelse för bland annat brott mot griftefriden då han flyttat och bränt 45-åringens kropp.

Åklagaren Anne Sjöblom konstaterar att tingsrätten och hovrätten värderat bevisningen helt olika.

– Och vi kan inte göra mer nu, det här är ju slutpunkten. Men visst tycker jag det här är märkligt, jag tycker att det fanns mycket bevisning för att de avlossade varsitt skott, säger Anne Sjöblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet