Forsbymordet: Åklagaren vill ha långa fängelsestraff för de huvudmisstänkta. Foto: SVT/ Utryckning Uppsala

Forsbymordet: Åklagaren vill ha långa fängelsestraff för de huvudmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om Forsbymordet avslutades under torsdagen yrkade åklagaren på långa fängelsestraff för de två huvudmisstänkta.

– Jag tycker det är bevisat att 20-åringen avlossat ett första skott och att hans farbror därefter tagit vapnet och skjutit offret i huvudet, säger åklagare Anne Sjöblom.

Det var i februari förra året som en man i 45-årsåldern hittades död i en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta.

Polisutredningen visade efter en tid att han skjutits i en lägenhet i Märsta, och några personer som han umgåtts med strax innan han mördades blev misstänkta.

FORSBYMORDET

Det är en rörig historia som rullats upp vid Uppsala tingsrätt, full av lojaliteter och familjeband. För på de åtalades bänk har en familj suttit – en 20-årig man och hans farbror är misstänkta för mord, 20-åringens pappa ska ha hjälpt till att forsla bort och sätta eld på kroppen och 15-åringens flickvän misstänks ha städat upp efter mordet.

15-åring tystnade i rätten

Flickan har också varit ett huvudvittne i målet, och i polisförhör berättat att det var 20-åringen som sköt. Under rättegången har hon däremot varit mer knapphändig med sina uppgifter och mest svarat ”inga kommentarer” på åklagarens frågor.

Åklagaren tycker att 20-åringen och hans farbror ska dömas för att i samförstånd ha mördat 45-åringen.

– Jag vill att de döms till fängelse i minst 12 respektive 16 år, säger Anne Sjöblom.

Tycker inte bevisen håller

Den 20-årige mannens advokat Carla Pantzar tycker inte att bevisningen räcker för en fällande dom.

– Bevisningen består ju mest av uppgifter från andra personer, och i det här fallet är de inte tillräckliga för att min klient ska fällas, säger hon.

Dom i målet faller om två veckor och de huvudmisstänkta blir kvar i häkte i väntan på domen.

Se mer från rättegångens sista dag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet