45-åringens kropp hittades i en rishög i Forsby. På platsen hittades också en kniv, med offrets DNA – men även DNA från den nu dömda 20-åringen. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Fyra döms för inblandning i Forsbymordet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer döms för inblandning i det så kallade Forsbymordet, där en man i 45-årsåldern hittades död i en brinnande rishög för ett år sedan.

Uppsala tingsrätt dömer en 20-årig man för mord och brott mot griftefriden till 12 års fängelse. Hans farbror döms för anstiftan av mord till 16 års fängelse, medan 20-åringens pappa döms för grovt skyddande av brottsling till ett års fängelse. 20-åringens 15-åriga flickvän döms för skyddande av brottsling till ungdomstjänst.

– Att 20-åringen döms till ett kortare straff beror på att han vid gärningen var 19 år. Hade han varit vuxen hade han fått samma straff som 48-åringen (farbrodern), kommenterar rättens ordförande, rådmannen Nils Pålbrant, i ett pressmeddelande.

FORSBYMORDET

Transporterades till Knivsta

Det var en dag i februari som offret sköts med två skott i en lägenhet i Märsta. Kroppen transporterades sedan till Forsby utanför Knivsta, där den hittades tidigt på morgonen den 21 februari.

Kroppen identifierades och undersöktes, och då hittades skotthål. Polisens utredning pekade så småningom mot den nu dömda familjen, som hade umgåtts med offret samma dag som han mördades. Mordet begicks i en lägenhet som 20-åringen bodde i, och brottet ska ha föregåtts av ett bråk.

Två personer pekar ut 20-åringen

Polisutredningen och rättegången har präglats av förnekanden och motstridiga uppgifter. I polisförhör har den 15-åriga flickvännen och en kamrat till 20-åringen, som båda befann sig i lägenheten när skotten avlossades, givit en någorlunda samstämmig berättelse. Under rättegången ändrade sig flickvännen, och ville inte längre peka ut 20-åringen som den som sköt 45-åringen. Men det hon sagt i polisförhören verkar självupplevt, enligt tingsrätten, som framhåller att varken flickvännen eller kamraten borde haft något intresse av att peka ut 20-åringen som skytt.

De båda har också vittnat om att skotten avlossades på uppmaning av 20-åringens farbror, som nu alltså döms för anstiftan av mord.

DNA-bevis

20-åringens pappa åtalades för att ha hjälpt till att forsla bort och sätta eld på kroppen – hans DNA fanns på en tändare som polisen hittade i Forsby. Men tingsrätten tycker inte att det räcker för att fastslå hans skuld, då tändaren kan ha hamnat där på annat sätt.

Den 15-årig flickvännen döms för skyddade av brottsling, då hon hjälpt till att ställa i ordning lägenheten för att dölja skottlossningen.

20-åringens advokat om domen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet