Foto: SVT/Polisens förundersökning

15-årig flicka angav sin pojkvän – Forsbymordet i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk i en lägenhet som slutar med att en man skjuts ihjäl med två skott. En kropp som forslas iväg mitt i natten och hittas i en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta. Det är starten på en omfattande mordutredning som under torsdagen når Uppsala tingsrätt.

Fem personer har åtalats för inblandning i mordet. Huvudpersonerna är en 20-årig man, hans farbror och hans pappa – samt hans 15-åriga flickvän. Samtliga har förnekat brott i polisförhören.

Offret, en man i 45-årsåldern, var barndomsvän till 20-åringens farbror och pappa.

FORSBYMORDET

Den 15-åriga flickvännen var inledningsvis misstänkt för själva mordet, men har efter många och långa polisförhör berättat att det var hennes pojkvän som avlossade skotten.

Viktigt vittnesmål

Hon, liksom en kamrat till 20-åringen, fanns på plats i lägenheten i Märsta när mordet inträffade. Deras vittnesmål är viktiga i den rättegång som inleds i dag.

Den tekniska bevisningen är också omfattande. I lägenheten i Märsta har kulor hittats med offrets DNA. Där kroppen dumpades i Forsby fann polisens tekniker bland annat en kniv med offrets och 20-åringens DNA och en nyckel som går till lägenheten i Märsta.

”Hoppas vi nu får höra sanningen”

Något tydligt motiv till mordet har inte gått att fastslå.

– Det har blivit en tjafs i lägenheten, det finns uppgifter om att det handlade om droger – men mer vet vi inte. Jag hoppas att vi under rättegången får höra sanningen om vad som ledde fram till att offret dödades och vem som gjorde det, säger åklagare Anne Sjöblom.

Den 15-åriga flickan är själv åtalad för skyddande av brottsling, då hon ska ha hjälpt till att städa upp efter mordet.

Hon ska förhöras i rätten under torsdagen.

Hör åklagaren berätta mer om mordet och bevisningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet