Anne Sjöblom är åklagare i fallet. Foto: SVT/Utryckning Uppsala

Fem personer åtalas för inblandning i Forsbymordet

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år hittades en man död vid en brinnande rishög i området Forsby i Knivsta kommun. Polisutredningen visade att mannen tidigare hade blivit skjuten. Nu åtalas fem personer för inblandning i mordet.

– Alla fem åtalas för att ha haft att göra med själva mordet eller med efterförloppet, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

Utredningen i fallet har pågått i snart ett år, och över 200 förhör har hållits. I början av hösten häktades två män, en 19-årig man och hans 48-årige farbror, för inblandning i mordet. De åtalas för mord och grovt vapenbrott.

FORSBYMORDET

Några veckor efter att de två männen häktades grep och anhöll polisen även den yngre mannens pappa för inblandning i mordet. Han häktades en kort tid därefter. Även han åtalas för grovt vapenbrott, för innehav av mordvapnet.

Pappan och sonen åtalas även för brott mot griftefriden.

– Jag påstår att de har fraktat kroppen från mordplatsen till Forsby där de också har tänt eld på kroppen, säger Anne Sjöblom.

Mordplats fastställd

Under utredningens gång har polisen kunnat fastställa mordplatsen – den yngre mannens lägenhet i Märsta. Där ska de två männen som åtalas för mordet ha dödat offret med två pistolskott. I lägenheten befann sig ytterligare två personer, varav en är flickvän till den yngre mordmisstänkta mannen. Flickan, som är i 15-årsåldern, åtalas för skyddande av brottsling.

– Hon har hjälpt till att försöka dölja mordet tillsammans med  säger Anne Sjöblom.

Även pappan till den yngre mannen åtalas för skyddande av brottsling. Det gör även en femte person, som är bekant med alla de inblandade.

Vilken koppling hade offret till de åtalade?

– Han var bekant med personerna och barndomsvän till de två äldre männen, säger Anne Sjöblom.

Torben Setterlund är den 48-årige mannens försvarare.

– Min klient nekar till alla de anklagelser som riktas mot honom, säger Setterlund om åtalet.

Huvudförhandlingar inleds vid Uppsala tingsrätt 9 januari nästa år.

En sjätte person åtalas även han för vapenbrott, men den personen har ingenting med mordet att göra.

I klippet ovan kan du höra kammaråklagare Anne Sjöblom berätta om bevisningen i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet