Kroppen hittades i anslutning till en brinnande rishög. Foto: SVT

Släkting till häktade misstänks ligga bakom Forsbymordet

Publicerad

En man i 45-årsåldern häktades på fredagen misstänkt för anstiftan till mordet i Forsby utanför Knivsta. Han är släkt med de två män som redan sitter häktade.

Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för anstiftan av mord, det vill säga att han förmått någon annan att begå mordet, samt grovt vapenbrott.

I samma veva släpptes mordmisstankarna mot en annan man i 45-årsåldern som suttit häktad sedan slutet av augusti. Han har nu omhäktats för brott mot griftefriden.

Även den yngre man som suttit häktad misstänkt för mord och brott mot griftefriden är fortsatt frihetsberövad.

Samtliga tre män är släkt. Vilken relation de misstänkta hade till offret, eller motivet bakom mordet vill åklagaren inte gå in på i nuläget.

Sju misstänkta

– Jag kan inte säga någonting om utredningen. Det är många som varit inne på förhör och jag utesluter inte att ytterligare personer kan bli frihetsberövade, säger åklagaren Anne Sjöblom.

Det var i februari som en man hittades död i anslutning till en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta.

Totalt sju personer har delgetts misstanke om brott med koppling till mordet. Bland annat en mordmisstänkt tonårsflicka som slapp häktning tidigare i veckan.

Därutöver finns ytterligare en mordmisstänkt person, en som är misstänkt för skyddande av brottsling, samt en misstänkt för grovt vapenbrott.

Åtalstiden har förlängts till den 24 oktober.

Anstiftan till mord

Visa

En anstiftare är den som förmår en annan person att begå ett brott.

Anstiftaren kan dömas till lika strängt straff som gärningspersonen.

Även försök till anstiftan, som kallas stämpling, är straffbart vid vissa mycket grova brott, som till exempel mord och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FORSBYMORDET

Mer i ämnet