Anne Sjöblom, åklagare. Foto: SVT

Forsbyrättegången: Nyckelvittnet har ändrat sin berättelse

Publicerad

När rättegången om Forsbymordet startade under torsdagen, ändrade den 15-åriga flickan – som tidigare pekat ut sin pojkvän som mördare – sitt vittnesmål. Hon ville inte längre berätta om mordet, utan svarade mest ”inga kommentarer” på åklagarens frågor.

Åklagaren presenterade den viktigaste bevisningen i målet, som handlar om mordet på man i 45-årsåldern. Mannen sköts i ihjäl i en lägenhet i Märsta i februari förra året och hans kropp hittades i en brinnande rishög i Forsby utanför Knivsta.

Bevisningen består bland annat av DNA-spår, både från lägenheten och från fyndplasten i Forsby. De fem personer som åtalats för inblandning i mordet förnekar brott. men en av dem, en 15-årig flicka som misstänks ha hjälp till att städa upp efter mordet, har i polisförhör berättat att det var hennes 20-åriga pojkvän som sköt.

FORSBYMORDET

”Han kan inte leva”

Men när hon förhördes av åklagaren var hon mycket förtegen och svarade mest ”inga kommentarer” på frågorna om vad som hänt i lägenheten. Det fick till följd att åklagaren citerade de viktigaste delarna ur polisförhören, där 15-åringen bland annat säger att skotten avlossades av hennes pojkvän.

Det första skottet såg hon själv, och efter mordet ska pojkvännen ha sagt till henne att ”jag sköt honom i huvudet, han kan inte leva”.

Åklagare Anne Sjöblom påpekar att tingsrätten nu bör ta fasta på det som flickan sagt till polisen.

Varför tror du att hon ändrat sig och inte längre vill berätta?

– Jag kan bara spekulera, men en naturlig förklaring är ju att hon inte vill peka ut pojkvännen som skytt, säger Anne Sjöblom.

Sambon mordmisstänkt

Den 15-åriga flickans egen försvarare säger så här:

– Hon har redan berättat under polisförhören och nu är hon i en situation där väldigt många nära anhöriga sitter nära henne i rättsalen. Bland annat hennes sambo som ju är misstänkt för mord. Det är en ansträngd situation för henne helt enkelt, säger Göran Hjalmarsson, advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FORSBYMORDET

Mer i ämnet