Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Uppsala universitet är det vårens distansstudier som lett till att antalet misstänkta fuskare har ökat drastiskt. Foto: SVT

Fusk på Uppsala universitet har mer än fördubblats – så ska det stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet misstänkta fuskare på Uppsala universitet har ökat från 91 fall under hela förra året till 200 fall hittills i år. Enligt universitetet är det distansstudier som givit studenterna fler möjligheter till fusk – och nu hittar de sätt att förändra proven.

Enligt Cecilia Marklund som är chef för studieadministrationen vid Uppsala universitet har antalet fuskare ökat lite varje år under de senaste fem åren.

– Jag kan inte spekulera i varför det har varit så. Så det hade nog varit en liten ökning även i år, men inte en så stor. 

Nya metoder

När det gäller uppsatser har universiteten sedan länge kunnat använda plagiatkontrollverktyget Urkund för att se om en student har plagierat en text. Men när det gäller tentor är det svårare. En av metoderna som redan används för att upptäcka fusk är att göra proven väldigt lika varandra, men med lite olika utgångsvärde. När studenter då lämnar in samma svar på olika frågor får de särskild uppmärksamhet.

I klippet ovan kan du höra Cecilia Marklund berätta mer om vilka åtgärder universitetet planerar för att stoppa fusket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer