Det har varit fyra våldtäktsfall på kort tid i Uppsala. Polisen har utökat sin polisiära närvaro i staden. Foto: SVT Grafik

Fyra våldtäktsfall på fyra dygn – ökad polisiär närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra dygn den senaste veckan har det varit två misstänkta våldtäkter och två misstänka våldtäktsförsök i centrala Uppsala.
– Vi har en grupp som arbetar intensivt med detta, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Under natten mot onsdagen utsattes en kvinna för ett våldtäktsförsök i centrala Uppsala. Det är ett av flera fall som skett inom kort tid. Polisen arbetar intensivt med att utreda fallen, och ett av dessa leds nu av en åklagare.

– Vi håller förhör och ser till att vi får uppgifter från de närliggande områdena kring brottsplatserna. Vi knackar dörr och lämnar information om att vi söker personerna för att få iakttagelser, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Han meddelar att de söker upp personer som kan ha sett eller hört något och uppmanar till återkoppling. De genomför just nu ett noggrant arbete och även om personerna inte gjort några iakttagelser ska de höra av sig till polisen. 

– Vi behöver söka upp de personer som inte hört av sig till oss. De kanske inte tror att det kan vara något, men det kan vara en viktig pusselbit för oss, säger Mikael Hedström.

Utreds som fyra separata händelser

Han har ingen exakt siffra på hur många personer det är som fått information från polisen om att höra av sig, men det ska åtminstone röra sig om tre av de fyra platserna. Eventuellt även fallet i Stadsträdgården, som nu leds av åklagaren.

De har hittills inte fått något tips som kan leda till en skälig misstänkt person.

– Vi vet ett fall där målsäganden har sagt att det står några personer på en restaurang i närheten. Ingen av dem har hört av sig till oss, och det skulle vara intressant om de gjorde det, oavsett vad de märkt, så kan vi sedan stryka dem från listan.

– Vi jobbar fortfarande efter teorin om att det är fyra separata händelser, men det kan ändra sig. Det är inget samband mellan gärningsmännen, Mikael Hedström.

I dag ska målsäganden, som utsattes för en våldtäkt i Stadsträdgården, förhöras. Kvinnan som utsattes för ett våldtäktsförsök inatt ska också höras.

Polisen har vidtagit trygghetsskapande åtgärder

– Man har inte varit i tjänst under natten men vid lämplig tidpunkt ska förhör hållas. Vi låter dem få lite andrum. Det är en traumatisk upplevelse och då behöver man tänka igenom i lugn och ro, och uppgifterna kan förändra sig med tid eftersom man blir så chockad. Vi håller förhör dagen efter eller ett par dagar efter. Det viktigaste är att kvinnan får stöd och hjälp för att rehabilitera sig från händelsen.

Polisen har tidigare i veckan vidtagit trygghetsskapande åtgärder och utökat sin polisiära närvaro i staden. De har också fått ökade resurser till Uppsala.

Polisen: ”Det är tragiskt”

– Kvinnor ska inte behöva vara oroliga för att vistas utomhus, däremot bör man inte gå ensam och man bör gå på upplysta gator och undvika mörka gränder och parker. Det är jättebra om man går flera tillsammans hem eller får skjuts. Om man åker kollektivt ska man åka med de godkända bolagen. Men det gäller inte bara nu, utan det gäller alltid och både män och kvinnor.

Ska det här vara nödvändigt?

– Vi kan inte se något annat i samhället. Gärningsmännen som begår den här typen av brott söker upp ensamma personer. Det är önskvärt att det inte ska vara så. Både män och kvinnor ska kunna gå utan att känna oro för brott. Det här är ett problem som funnits i många decennier och det finns tyvärr de som ger sig på och skadar andra människor. Vi är olika och jag tycker att det är tragiskt att man har den inställningen. Tyvärr får vi nog leva med det och man får förebygga sig själv och vara medveten om sitt eget agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.