Elisabeth Karlsten är chef över de ungefär 400 anställda som beräknas jobba med vaccinationerna. Foto: SVT

Fyrishov står redo – här ska tusentals Uppsalabor vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Länets största vaccinationslokal står redo för fas 2 – runt 1 000 kvadratmeter idrottshall har blivit vaccinationslokal i Fyrishov.

69 000 personer ingår i den så kallade fas 2.

Nästa del i vaccinationsplanen vänder sig, bland annat, till alla personer över 65 år. Det är också i denna fas som Region Uppsalas elva vaccinationslokaler kommer in i bilden. Den 1 mars räknar Regionen med att börja vaccinera i fem av lokalerna – bland annat den i Fyrishov (F-Hallen). Resterande beräknas vara igång veckan efter.

– Som det ser ut nu får vi 5 000 doser som vi kan fördela den första veckan, säger Elisabeth Karlsten, personalansvarig för vaccineringen.

Prio: Flödet

Tanken är att personer på ett smittsäkert sätt ska slussas genom lokalen – in på ett ställe och ut på ett annat.

– Vi har jobbat hårt med att skapa ett bra flöde. Det här ska vara en trygg miljö både för de som kommer hit för att bli vaccinerade och för dem som jobbar här, säger Emil Westin, extern projektledare.

En kvarts miljon

Regionen räknar med att skicka ut kallelser under nästa vecka. Först att kallas är de som fyllt 90 år. Efter fas 2 är det dags för de som är 18-64 år och ingår i riskgrupp samt de som är 60-64 år gamla. Därefter erbjuds gemene man vaccin.

– Vi ska vaccinera en kvarts miljon medborgare – helst innan sommaren. Jag tror aldrig vi upplevt något liknande, säger Elisabeth Karlsten.

Hör mer i klippet.

Här är länets vaccinationslokaler

  • Enköping: Delar av konferensanläggningen Kompassen.
  • Heby: Heby Folkets hus.
  • Håbo: Större butikslokal i Bålsta.
  • Knivsta: CIK, Centrum för idrott och kultur.
  • Tierp: Delar av aktivitetshuset Möbeln.
  • Uppsala: Delar av Fyrishov, delar av Gottsunda centrum och delar av före detta NTI-gymnasiet.
  • Älvkarleby: Delar av boendet Tallmon.
  • Östhammar: Det särskilda boendet Solgården samt en mötes- och idrottslokal i Gimo.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.