Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsala kommun, Uppsala Citysamverkan och flera fastighetsägare har startat ett projekt som ska höja gågata i Uppsala. Foto: SVT

Gågatan i centrala Uppsala ska höjas upp – sjunker en centimeter varje år

Uppdaterad
Publicerad

Gågatan i centrala Uppsala är byggd på lera och sjunker årligen med cirka en centimeter. Därför måste gatan höjas upp – så att personer med rullstol eller barnvagnar ska kunna ta sig fram ordentligt.

Det är nivåskillnaderna som ska jämnas ut så att exempelvis entréer till butikerna längs till gatan blir tillgängliga för alla.

På vissa ställen kan det röra sig om en nivåskillnad på cirka 30 centimeter, och såhär kommer det gå till:

– Vi kommer lyfta markbeläggningen som är där nu, vi byter markvärme och vi höjer gågatan. När vi höjer gågatan så använder vi ett lättfyllnadsmaterial för vi lägger ju på en tyngd igen och då sjunker gågatan. Men när vi lägger på ett lättare material så häver vi processen, säger Helena Brämerson Gaddefors, projektledare på Uppsala kommun.

Kostar omkring 30 miljoner

Arbetet påbörjas i slutet av månaden, och det är gatan som löper från Bangårdsgatan mot Stora torget som kommer att höjas.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala citysamverkan och flera fastighetsägare. Man beräknar att kostnaden för projektet kommer att bli cirka 30 miljoner.

I klippet ovan kan få se hur ojämn gågatan i centrala Uppsala är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer